Не вдаючись до співставлення і порівняння, можна з повним правом стверджувати: творчий звіт майстрів мистецтв і художніх колективів Севастополя був (6 жовтня) зовсім не схожий на звіт будь-якої іншої області. Звісно, всі вони по-своєму різні, своєрідні, але в них є чимало чого і подібного. Але яка область має такі творчі колективи, які представив Севастополь у Національному палаці мистецтв «Україна»? Це передусім ансамбль пісні і танцю ВМС Збройних Сил України, який не раз виходив на головну сцену країни.
Своєрідною й неповторною була і виставка, яку її організатори назвали «декоративно-ужиткового мистецтва». Хоча на ній демонструвалися унікальні екземпляри зброї, нагород, одягу військових часів оборони Севастополя у 1854—1855 роках. Тут же — і давні книги з історії міста. Виставкою сповна скористалися винороби. Бочок (не знаю чи були вони наповнені) і пляшок з вином траплялося багато у фойє другого поверху. На виставці було багато буклетів, проспектів, сувенірної продукції, котрі свідчили про великі туристично-рекреаційні можливості міста.
Перед початком звітного концерту «Севастопольський вальс» відбулася вже традиційна урочиста частина, під час якої Президент України Віктор Ющенко вручив державні нагороди групі працівників культури і мистецтв міста. Традиційною була і затримка цієї акції. Цього разу майже на 20 хвилин, що змушувало глядачів гучним плесканням у долоні і навіть свистом вимагати початку концерту.
Він розпочався не вальсом, як значилося в програмі, а кількома музичними попурі на севастопольсько-морську тематику. Виконав їх муніціпальний камерно-симфонічний оркестр Севастопольського Центру культури і мистецтв. А за тим зазвучав такий знайомий і приємний, мабуть, кожному з нас «Севастопольський вальс». Окрім загадного оркестру, чудової балетної групи державного ансамблю «Чорне море», його виконували разом ансамблі пісні і танцю Центру військово-музичного мистецтва ВМС ЗС України та Чорноморського флоту Російської Федерації.
Останні колективи ще не раз потім разом виходили на сцену. І окремо. Зокрема, артисти російського ансамблю виконали попурі на теми пісень Великої Вітчизняної війни і хореографічну композицію «Подвиг п’яти чорноморців», «Ідемо у море», українського — «Ой, Дніпро, Дніпро...».
Щирими оплесками дякували глядачі юній скрипальці А. Бобошко. Вона — лауреат кількох конкурсів — витончено виконала сольну партію у концерті Д. Кабалевського для скрипки з оркестром, І частину.
Як і слід було очікувати, у звіті севастопольців переважали твори на морські теми. Це — «Матроси», «Морські ритми», «Морська хвиля», «Морський джаз», «І все-таки море». Їх виконавці — згадані військові ансамблі, державний — «Чорне море», дитячий вокальний — «Веснушки» Севастопольського центру культури і мистецтв.
Утім, учасники звіту не зловживали вихвалянням свого неповторного міста. Про нього і про себе вони розповіли піснею «Что тебе сказать про город мой» і «Ми — севастопольці».
Була на сцені чудова вокально-хореографічна композиція «Фольклорна мозаїка», яку виконали кілька творчих колективів міста. А те, що у Севастополі знають і вміють танцювати «Гопак», довів народний ансамбль танцю «Радість» Будинку культури ВАТ «Балаклавське рудоуправління». До, речі цей колектив брав участь у виконанні й інших номерів.
Серед українських творів на сцені прозвучали «Пані Україна» і «Україно моя» (фінальна пісня). Артисти мистецького Центру ВМС ЗС України свою відданість нашій державі довели піснею «Служимо Україні».
Прикро, що чимало творів прозвучало у фоногранному музичному супроводі, але звітний концерт севастопольців запам’ятається глядачам, які були того вечора у залі палацу «Україна».
Залишається назвати його організаторів. Це автор проекту, начальник управління культури і туризму Севатопольської міської держадміністрації заслужений працівник культури Тетяна Зеніна, режисери-постановники заслужені артисти України Віталій Таганов, Ігор Зенін, народний артист України Вадим Єлізаров та інші.