Загальне зростання цін у вересні на 0,8 відсотка проти серпня ц. р. нижче, ніж у вересні 2006—2008 років, і спричинено подорожчанням послуг освіти та імпорту через девальваційні очікування на валютному ринку. Такої думки міністр економіки Богдан Данилишин.
Тож, як ми і передбачали у цінових прогнозах, дефляційний період закінчився у вересні. За даними Держкомстату, індекси споживчих і промислових цін у вересні становили 100,8 і 103,6 відсотка відповідно. Від початку року споживчі товари і послуги подорожчали на 9,1, промислові — на 10,6 відсотка відповідно.
На продовольчому ринку найістотніше подорожчали яйця (на 4,2 відсотка). В межах 0,5—2 відсотків додали в ціні сметана, тваринні жири, м’ясо, риба, вершкове масло, олія. Подешевшання на 4,1 відсотка овочів і на 1,6 — фруктів пов’язано з виходом на ринок нового врожаю, а цукру (на 0,5 відсотка) — з появою резервних запасів.
Алкогольні напої і тютюнові вироби подорожчали на 1,5 відсотка. Ціни (тарифи) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива зросли на 0,4 відсотка. Понад те подорожчала фармацевтична продукція — на 1,4 відсотка, тим самим зумовивши загальне зростання цін в охороні здоров’я на 0,7 відсотка. Аналогічний вплив справило подорожчання пального і мастила та автомобілів на вартість транспортних послуг, яка зросла на 2,8 відсотка.
Звично подорожчали послуги освіти — платня за навчання у вищих навчальних закладах зросла на 16,9, у середніх — на 13,2 відсотка.
Досягненню помірно високого інфляційного результату сприяли переважно низька економічна активність підприємств і зниження у серпні номінальної та реальної заробітної плати, що разом обумовлює потужний тиск на споживчий попит упродовж останніх місяців.
У річному вимірі (вересень до вересня) інфляція зросла на 15 відсотків.