Учена рада Дніпропетровського національного університету імені О. Гончара висунула комплект підручників з ракетобудування для вищих навчальних закладів на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки 2010 року.
Йдеться про навчальні посібники «Герметичність в ракетно-космічній техніці», «Твердопаливні ракетні двигуни. Матеріали і технології», «Розвиток ракетно-космічної техніки в Україні», «Полімерні композиційні матеріали в ракетно-космічній техніці», «Технологія виробництва ракетно-космічних літальних апаратів», «Ракети-носії і космічні ступені ракет як об’єкти керування», створені авторським колективом у складі Миколи Полякова, Євгена Джура, Тамари Манько, Анатолія Саніна, Юрія Шептуна, Ольги Джур, Євгена Ніколенка, Віктора Хуторного, Олексія Кулика.
Унікальні підручники, робота над якими тривала з 1995-го по 2007 рік, як повідомляє Інформаційно-аналітичне агентство університету, розроблено відповідно до професійно орієнтованих курсів з проектування, виробництва та випробування ракетно-космічних літальних апаратів (РКЛА), які входять у плани підготовки бакалаврів, спеціалістів і магістрів за вказаними напрямами.
Автори використали особистий виробничий і освітянський досвід і в галузі створення найсучасніших конструкцій РКЛА, новітніх матеріалів, сучасних методів випробувань і контролю, і в організації процесу підготовки фахівців, запровадження новітніх форм і методів навчання, створення високоефективних форм взаємодії в системі «вищий навчальний заклад — підприємство».
Видання високо оцінили провідні конструктори ДКБ «Південне», КБ «Дніпровське», керівники підрозділів «Південмашу», Дніпровського машинобудівного заводу, науковці Інституту технічної механіки НАН України і НКАУ, Українського НДІ технології машинобудування, вчені вищих навчальних закладів Дніпропетровщини.