Сьогодні у Києві розпочинає свою роботу найбільш представницький громадський форум з питань безпеки — Генеральна Асамблея Асоціації Атлантичного Договору (ГА ААД).
На цьогорічній ювілейній, 55-ій Асамблеї, яка, до речі, лише вдруге відбувається на теренах колишнього СРСР і втретє — у країні, котра не є членом Північноатлантичного Альянсу, йтиметься про безпеку громадянського суспільства у ХХІ столітті. І ключовою темою обговорення, на думку президента Асоціації Атлантичного Договору Карла Ламерса, буде питання важливості України для міжнародної безпеки і для світу загалом. У свою чергу голова Комітету Верховної Ради України з європейської інтеграції Борис Тарасюк запевнив: «Проведення Генеральної Асамблеї в Києві є важливим не лише для експертів, а й для цілого українського суспільства».
Програмою роботи Асамблеї у Києві заплановано проведення кількох засідань і дискусій, участь у яких поряд із вітчизняними політиками та експертами братимуть представники Ради Європи, ОБСЄ, Єврокомісії. Загалом очікується участь майже 300 представників з 42 країн — членів ААД та зацікавлених міжнародних і регіональних організацій . До речі, за словами Вадима Гречанінова, президента Атлантичної Ради України, приймати ювілейну асамблею у себе в країні — дуже відповідальна справа. І те, що це право надали Україні, — гарний знак, який свідчить: нам довіряють, і світ нашою країною цікавиться. Та все ж обговорення перспектив євроатлантичної інтеграції України — не основне завдання зустрічі, хоча без цього, скоріше за все, не обійдеться. Лейтмотивом же обговорень будуть питання регіональної та світової безпеки. Приміром, обговорення нової стратегічної концепції НАТО, кроків до покращення ситуації в Афганістані та енергетичної безпеки в розширеному Чорноморському регіоні тощо. «Ця Асамблея обіцяє бути одінією з найцікавіших за всю історію організації, — каже Карл Ламерс. — Протягом останніх років Україна оновлює свою політичну систему, і ми хочемо ці зусилля підтримати».
Нагадаємо, Асоціація Атлантичного Договору — міжнародна неурядова організація, яка заснована у 1954 році та нині об’єднує представників 42 країн. Асоціація діє як майданчик для обговорення та реалізації спільних інтересів, демократичних цілей у середовищі безпеки ХХІ століття. Україна є асоційованим членом ААД. А напередодні відкриття ГА ААД відбулися також 14-та Генеральна Асамблея Молодіжної Асоціації Атлантичного Договору та засідання Атлантичної Асоціації молодих політичних лідерів. Працюватиме ГА ААД до 10 жовтня.