Вечірнє засідання 6 жовтня
Народні депутати заслухали звіт Кабінету Міністрів про виконання державного бюджету за 2008 рік.
За словами заступника міністра фінансів Анатолія Мярковського, кошторис 2008 року розроблявся на основі прогнозів макроекономічних показників, що передбачали зростання реального ВВП на той час на 6,8 відсотка за номінального його показника — 959,2 мільярда гривень. Однак через фінансово-економічну кризу, падіння виробництва та обсягів зовнішньої торгівлі в четвертому кварталі 2008 року реальний ВВП за рік зріс лише на 2,1 відсотка, а номінальне значення показника ВВП виявилося меншим за прогнозний на 9, 3 мільярда гривень і становило 949,9 мільярда гривень. Та, навіть попри негативний вплив фінансово-економічної кризи, уряду вдалося мобілізувати до держбюджету на 16,3 мільярда гривень більше, ніж передбачалося.
Однак, на думку більшості парламентаріїв, насправді не все так райдужно, як про це звітував уряд. За словами голови Комітету з питань бюджету Миколи Деркача, аналіз кошторису свідчить про його недосконале планування.
Зокрема, депутат повідомив, що обсяг державного боргу на кінець року становив 130,7 мільярда гривень, або 13,8 відсотка валового внутрішнього продукту. Тобто збільшився майже в 2 рази та перевищив затверджений граничний розмір на 41,6 мільярда гривень. Це, упевнений він, сталося насамперед через понадпланові державні запозичення та через значну девальвацію офіційного курсу гривні до іноземних валют.
Утім, він озвучив рішення комітету, яким пропонувалося визнати звіт задовільним. Щоправда, думки членів комітету розділилися. Частина парламентаріїв запропонувала поставити уряду незадовільну оцінку. Крім того, всі матеріали направити до Генеральної прокуратури. «Бо вона того варта», — наголосив Олександр Пеклушенко.
Незадовільною роботу уряду з планування та виконання бюджету вважає і голова Рахункової палати Валентин Симоненко. «Виконання держбюджету за минулий рік здійснювалося в умовах системного сповільнення темпів економічного розвитку і неадекватного реагування уряду на виклики та тенденції, що відбувалися у вітчизняній та світовій економіці», — наголосив він. Це, за його словами, призвело до невиконання практично всіх макроекономічних та бюджетних показників. Валентин Симоненко упевнений: першопричина зростання негативних процесів та розбалансування державних фінансів перш за все лежить у відсутності стратегії розвитку економіки. І світова фінансово-економічна криза стала лише каталізатором і загострила ці проблеми, а не спричинили їх.
Хоча критики звучало напрочуд багато, народні обранці не змогли однозначно оцінити звіт уряду. Жодна з постанов не набрала необхідної кількості голосів.
Крім того, сесія заслухала інформацію Кабінету Міністрів про виконання державного бюджету за перше півріччя 2009 року.