«Некомпетентні дії уряду заклали міну сповільненої дії під національну валюту». Так колишній голова Нацбанку України Сергій Тігіпко прокоментував інформацію НБУ про те, що виплати за державним та корпоративними боргами наступного року перевищать 20 млрд. дол.
Тігіпко нагадав, що за вісім місяців експорт скоротився майже удвічі порівняно з минулим роком, а плани на 2010 р. складалися без урахування цього фактору. «Таким чином, нам необхідне різке пожвавлення попиту на українські товари, щоб отримати від зовнішньої торгівлі очікувані 65,1 млрд. дол., — каже він. — Але навіть якщо ця умова буде виконана, дефіцит валюти наступного року з урахуванням відтоку інвестицій становитиме не менше 25 млрд. дол.», — вважає політик.
На його думку, валютні резерви НБУ в такій ситуації доведеться використовувати переважно на фінансування критичного імпорту — енергоносіїв та ліків. «На підтримання курсу гривні в 2010 році знову будуть потрібні зовнішні позики. Але влада значно ускладнила їх отримання, проігнорувавши низку вимог МВФ. Тепер стабільність нашої економіки поставлена в жорстку залежність від готовності і МВФ, і Світового банку давати нові кредити», — вважає Сергій Тігіпко.
На його думку, якщо міжнародні фінансові організації відмовлять Україні в наданні великих позик наступного року, на національну валюту чекає обвал.
Прес-служба Сергія Тігіпка.