Привітання юристам України Голови Верховної Ради Володимира Литвина

Прийміть найщиріші вітання з нагоди професійного свята — Дня юриста.
Це свято засвідчує виняткової важливості й відповідальності суспільний статус людей, чия професія стала однією з найбільш затребуваних в українській державі в період її становлення і розбудови. З відзначенням Дня юриста на особливий рівень суспільного визнання й пошанування підносяться такі основоположні, визначальні поняття людського буття, як законність і право, справедливість і правда.

Реалії сьогодення наочно переконують в істинності аксіоматичного твердження про цементуючу роль права в сучасному державному будівництві. Виняткове суспільне значення представників юридичної професії пояснюється їхнім суттєвим впливом на перебіг усіх політичних і соціально-економічних процесів, що відбуваються в країні. Немає жодної сфери діяльності, яка могла б справджуватися поза правовим полем держави. І це природно, оскільки поняття «держава» і «право» невід’ємні, взаємозалежні та взаємопов’язані.
Нині у багатотисячного загону вітчизняних юристів з’явилися значно ширші можливості для реалізації своїх новітніх фахових ідей, впровадження якісно обґрунтованих пропозицій щодо правового облаштування нашого спільного дому — держави Україна та в усіх галузях права: конституційному, адміністративному, процесуальному, трудовому, кримінальному, сімейному, міжнародному тощо. Йдеться передусім про загальносуспільне ґрунтовне й активне обговорення проблем утвердження верховенства права, проектів змін до Конституції України, стану судової реформи, посутнього вирішення проблемних питань у діяльності органів прокуратури та бачення шляхів подальшої розбудови демократичних інститутів держави. Все це дозволило відкрити для більшості наших співгромадян розуміння нетлінних істин — без фахового юридичного супроводу неможливе успішне вирішення жодного важливого завдання: утвердження верховенства права, об’єднання й консолідування суспільства, забезпечення поступального розвитку держави, повноправне входження України до світового співтовариства.
Переконаний, що ті великі надії і сподівання, які покладають на правників держава й суспільство, будуть успішно втілені конкретними справами утвердження законності, правопорядку, справедливості.
У цей знаменний день щиро зичу всім вам миру, добра, благополуччя, мужності й непохитності в служінні Закону.

Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН.