Кабінет Міністрів ухвалив 36 нормативно-правових актів, спрямованих на розвиток портового господарства. Про це, як повідомила прес-служба уряду, під час учорашнього засідання поінформувала Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.
Ці документи, за її словами, є комплексним розв’язанням більшості проблем, з якими сьогодні живуть порти. В розробці спільно з урядовцями брали участь колективи портів, профільні міністерства та експерти. Чинності вони наберуть лише після отримання відповідних віз керівників портів.
Крім того, на своєму засіданні уряд розглянув питання стосовно спрощення процедури оформлення вантажів, які проходять через українські порти, зокрема, щодо оформлення контейнерів, а також щодо створення ефективної системи безпеки мореплавства і порятунку людей на морі, земельні питання портів.
Юлія Тимошенко зазначила, що з метою підвищення транзитного потенціалу країни необхідно модернізувати й реконструювати портове господарство. «Правильне залучення інвестицій та кредитування — основа розбудови портів в Україні», — наголосила вона.
Водночас глава уряду поінформувала, що Україна достроково провела розрахунки з Росією за спожитий у вересні природний газ. Зауваживши при цьому, що довелося збирати «кожну копійку, кожну гривню». Та навіть попри певні труднощі, прем’єр вважає, що заява секретаріату Президента про неможливість своєчасних розрахунків з Росією за газ не відповідає дійсності.
Крім того, Прем’єр-міністр висловила зауваження стосовно ухваленого напередодні в першому читанні законопроекту про підвищення соціальних стандартів. На її переконання, даний проект у разі ухвалення в цілому може повністю зруйнувати фінансову систему країни.