Здається, зараз люди найбільше бояться втратити роботу. Бо це означає втратити дохід, можливість прогодувати родину, дати дітям гідну освіту, забезпечити літніх членів сім’ї необхідними ліками тощо. Учора, у Всесвітній день дій за гідну працю, встановлений у грудні 2007 року Міжнародною конфедерацією профспілок, по Україні пройшли численні акції, які ще раз порушили цю проблему.

 Чимало профспілкових організацій, які захищають права людини праці, висували різні вимоги й пропонували свої шляхи виходу із ситуації. Проте всі вони були єдині у звинуваченнях влади та роботодавців у бездіяльності, у безробітті, у боргах із заробітної плати... Так, основне гасло Федерації профспілок України — не допустити розв’язання владою та бізнесом економічних проблем за рахунок людини праці. А Національний форум профспілок України оприлюднив дані щодо соціального становища людей праці, оголосив «чорний список» найгірших роботодавців України та висловив свої пропозиції, які допоможуть подолати соціальну кризу в країні.
За словами лідера НФПУ Мирослава Якібчука, ситуація з дотриманням права на гідну працю в Україні близька до критичної межі. Тенденції зростання безробіття й заборгованості із зарплат посилюються, попри заяви влади про успіхи у подоланні економічної кризи. Масштабні порушення трудових прав спостерігаються на підприємствах усіх форм власності.

Офіційні дані щодо рівня безробіття свідчать про його невпинне зниження: якщо станом на 1 серпня було зареєстровано 606,9 тис. безробітних, то на 1 вересня їх уже налічувалося 569,6 тис.
Профспілковий моніторинг демонструє протилежну тенденцію: фактичне безробіття зростає на 150 тисяч осіб щомісяця і на сьогодні становить понад 2,5 мільйона осіб. Дані профспілок відрізняються від офіційних, бо враховують і тих працівників, які перебувають у примусових безоплатних відпустках, та тих, хто принципово не реєструється в службі зайнятості через забюрократизовану процедуру реєстрації і низький коефіцієнт корисної дії самої служби.
Офіційна статистика станом на початок осені фіксує 1,6 млрд. грн. боргів із зарплат загалом по Україні. Однак, якщо враховувати заробітну плату, яка мала видаватися працівникам «у конвертах», заборгованість у зарплаті становитиме 2,6 млрд. грн.
Найбільші суми заборгованості за регіональним принципом (за даними НФПУ):
На першому місці найгірших роботодавців країни протягом останнього півріччя залишалася держава. Саме на підприємства державної та комунальної власності припадає 25% загальної суми заборгованості. У «чорному списку», складеному НФПУ, опинилися КП «Київпастранс», ДП «Крюківський вагонобудівний завод», Запорізький титано-магнієвий комбінат, ДП «Завод ім. Малишева», Миколаївський суднобудівний завод ім. 61 комунара тощо.
Прогноз профспілкових експертів невтішний: якщо владою не буде вжито радикальних заходів для реанімації економіки, кількість безробітних до кінця року становитиме 3 мільйони осіб, а сума заборгованості досягне більш ніж 3 млрд. грн.
 


Фото Олександра КЛИМЕНКА.