На Сумщині традиційно популярний конкурс «100 кращих товарів». Кількість учасників цього року, щоправда, не надихала (93). Але радувала якість продукції. Сумський хлібозавод, Роменський завод продтоварів, Ворожбянський м’ясокомбінат, ТОВ «Керамейя», ТОВ «Горобина», Боромлянська лозомеблева фабрика... Є чим помилуватися, багато з чого — подивуватися. «Немає за що купити», — сором’язливо жартували відвідувачі виставок.
Сьогодні, на жаль, немає за що, а завтра, дивишся, зможемо розщедритися не тільки на найнеобхідніше, а й на гарне, унікальне.
Скажімо, на продукцію ТОВ «Верес», де успішно працюють народні умільці. Вони виготовляють неповторні вироби 270 найменувань. Твори декоративно-ужиткового мистецтва відомі в Україні, Росії, Німеччині, інших країнах. Серед замовників — Верховна Рада, Кабмін, міністерства, держадміністрації, багато цінителів ексклюзиву. На замовлення тут роблять футляри для окулярів, монетниці, шахи, скриньки, письмові прилади, ікони...
Вироби фірми «Верес» є зразками тонкого художнього смаку і, найголовніше, викликають гордість за нашу Батьківщину.
Так кажуть самі майстри. Їм, до слова, належить запатентований винахід — технологія інкрустації бурштином.
Подарунок від сумчан — завжди з урахуванням хобі людини, її смаків і навіть темпераменту. Але на його виготовлення потрібен не день-два, а місяці.
Як створюються українські сувеніри? Слово директорові ТОВ «Верес» Анжеліці Баранчиковій (на знімку):
— Усе починається із сюжету, який запозичують з народних звичаїв, релігійних обрядів, пісень, літератури і, звичайно, природи. За сюжетом готують ескізи — художнику та різьбяреві по дереву.
Столяр робить дерев’яну заготівлю, різьбяр (червонодеревник) вручну вирізує форму майбутнього раритету й передає її художникові. Цей етап закінчується тонуванням, після чого до роботи приєднується художник з інкрустації.
Потім виріб лакують вручну (наносять від 15 до 25 шарів лаку з їхнім проміжним шліфуванням), затим ручне полірування — і ось перед вами шедевр від «Вересу»: світлий, теплий, живий.
Фірма на ринку 14 років. Починали з майстерні, п’ять років тому освоїли унікальну технологію інкрустації по дереву з використанням напівкоштовних металів.
Ці самобутні вироби можна купити у фірмових магазинах Києва, Донецька, Сімферополя, Кременчука. Ціни? Як для сувенірної продукції і неординарного подарунка — цілком прийнятні.
Він однаково прикрасить і скромний будинок друга, і палац короля.
 
Суми.
На знімку: за роботою художник Олександра Рекунова.
Фото автора.