Футбол. Позавчора на тренувальній базі «Динамо» у Кончі-Заспі відбулася традиційна прес-конференція тренера національній збірні України Олексія Михайличенка, присвячена майбутнім матчам проти Англії в Дніпропетровську та Андорри на виїзді, які відбудуться 10 і 14 жовтня відповідно.
— Новин поки що мало, ми тільки-но зібралися, — з таких слів почав спілкування з журналістами Олексій Олександрович. — Ми дозволили хлопцям заїхати дещо пізніше, дали їм відпочити. Це — найважливіший матч у циклі, і добре, що все залежить від нас. Україну влаштовуватиме тільки перемога, і за неї битимемося. Суперник непростий, незважаючи на те, що він уже вирішив своє завдання. Я добре знаю менталітет британців — вони завжди виходять на поле заради перемоги. Потрібно розраховувати тільки на себе, і це гарний шанс перевірити свої сили.
— Чи можна казати, що найближчої суботи вирішуватиметься й ваша доля?
— Вона нерозривна з долею збірної, і кожного гравця теж. Треба просто чесно робити свою справу. Я думаю тільки про те, щоб вирішити завдання. Відповідальність розумію й намагаюся донести її до хлопців. Але вони і так її відчувають.
— Англія своє завдання вже вирішила. Чи очікуєте від Капелло експериментів?
— Я не можу відповідати за Капелло, але вибір у нього чималий. Ми ретельно готуватимемося й постараємося показати якнайкращу гру, величезну самовіддачу і бажання.
— Наскільки наша збірна заслуговує виступати на ЧС-2010?
— Якщо ми до сьогоднішнього дня не поступилися хорватам, якщо єдину зустріч ми програли англійцям (а могли не поступитися)... Так, у нас є проблеми. Хтось не має ігрової практики. Зараз у збірну легше потрапити, ніж в основний склад клубу.
— Нам треба забивати. Буде атакуючий футбол?
— Про тактику говорити зарано. В ідеалі —необхідний синтез надійної оборони й успішної атаки. Дозволити англійцям створювати моменти — це занадто ризиковано.
— В останньому турі чемпіонату країни низка гравців провела важкі матчі. Чи не позначиться це на їхній підготовці?
— Протягом останніх тижнів «Динамо» і «Шахтар» провели дуже важкі поєдинки. Однак у такому режимі грали й футболісти збірні Англії, і тут усе залежить від мотивації.
— Чому вирішили викликати динамівця Хачериді?
— Він був у розширеному списку й раніше. Але спочатку ми викликали Ракицького з «Шахтаря», бо він грає в стилі Чигринського й має гарне взаєморозуміння з Іщенком. Але Іщенко не грає в основі, як і Мандзюк, як і Шевчук, тому ми прийняли саме таке рішення.
— Чи не засмутило вас те, що динамівці використовували в матчі проти «Арсеналу» Михалика на місці опорного? Як оцінюєте Алієва? Чому не викликаєте Чечера?
— Останній не обділений нашою увагою, але ми хочемо дати можливість зіграти молодим, тому що це — наше майбутнє. Михалик і Алієв не в ідеальній формі, але ми хотіли зібрати всіх, щоб команда була єдина. І Алієв, і Тарас цілком можуть зіграти з Андоррою. Ми хочемо повернути їм психологічну впевненість.
— Вас здивував склад, що його викликав Капелло?
— Я знав, що так і буде. Це їхня психологія: у збірній грають виключно найкращі, б’ються за країну. 1992 року збірна СНД програла шотландцям, яким нічого було не треба. Ми тоді добре грали, але чогось не вистачило.
— У вас були в кар’єрі такі періоди, коли відчували такий тиск?
— Якщо ділити матчі на важливі й неважливі, не варто працювати. Хвилювання повинне бути завжди. І у тренера, і у футболіста.
— Як на вашу думку, Сергію Кравченку є сенс повернутися до Полтави?
— Мені шкода, що цей футболіст загубився. І він не один такий. Когось не бачить тренер, комусь бракує характеру. Але тільки граючи, можна довести, що ти виконавець високого рівня.
— Вас не хвилює ситуація з Тимощуком?
— Ван Галь його не купував і, либонь, на нього не розраховує. Але ми знаємо характер Анатолія. Вірю, що він свого доб’ється. Це, зрозуміло, буде нелегко. Але, думаю, що збірна йому в цьому допоможе.
— Деякі тренери відзначають, що на «Дніпро-Арені» надто важке поле...
— Ми заздалегідь знали, що будемо там грати. Учора мені здалося, що поле не зашкодить.
— Чи є перспективи в збірній у Калиниченка та Костянтина Кравченка?
— Є. Але Максим, виходячи на заміну, не може виявити себе. Ми поспілкувалися й дійшли згоди: якщо я не можу його поставити, то немає рації його залучати. Але якщо він доведе своє право виходити з перших хвилин, я обов’язково викличу його. Вірю, що він повернеться. Але, можливо, треба знайти причини в собі. Стосовно Кравченка, то радує, що він грає в основному складі «Шахтаря» — це яскравий футболіст. Чекаємо від нього стабільності, характеру, тому що на полі він уміє майже все.
— Русол, гадаєте, не заслуговує виклику до збірної?
— Русол і Чигринський діють на одній позиції. На даний момент Чигринський має перевагу, але Русол завжди в обоймі.
— Ви сказали, що треба згадати, чого не вистачило на «Вемблі». Що мали на увазі?
— Впевненість у своїх силах. І помилки при стандартах. По грі великих похибок не було. Також не мала вигляду цілісної наша атака.
— У тому матчі Шевченко забив. Сьогодні він — гравець основи свого клубу. Йому це допоможе?
— Радує, що він повернувся до основного складу. І додає від матчу до матчу. Вчора він виконав величезний обсяг роботи.
— Ви знаєте, як змусити гравців повірити в перемогу над Англією?
— Безумовно, фактор психології присутній. Треба згадати гру в Лондоні, чому ми програли, чого нам не вистачило. Переможець у цій зустрічі буде тільки один. Треба думати не лише про себе, а й про всіх людей, які переживають за тебе. Вся Україна сподівається й вірить у перемогу...
На знімках: наша збірна сподівається на отаку підтримку; як і раніше, у центрі уваги — Андрій Шевченко.
Фото з архіву «Голосу України».