Нагородили визначних спортсменок, які повернулися з ХХІ Дефолімпійських ігор, і на малій батьківщині. Від імені вдячних земляків триразову чемпіонку, срібну та двічі бронзову призерку ХХІ Дефолімпійських ігор, рекордсменку світу з плавання Ганну Товсту нагороджено Почесною грамотою, а Ірину Терещенко (за здобуте 5-е місце) — Грамотою обласної державної адміністрації.
Нагадаємо, що на цих змаганнях Ганна Товста встановила два світових рекорди на дистанції 400 метрів вільним стилем і в естафеті 4 х 100 метрів вільним стилем.
Натомість Ганна Товста подарувала музею рідного факультету фізичного виховання державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка талісман ХХІ Дефолімпійських ігор.
Наша довідка. Талісман Дефолімпійських ігор 2009 року — весела парочка жабенят зеленого дерева Тайпею, що характеризуються своєю здатністю до тривалих переходів на великі відстані. Імена їх — Мир і Любов. Квіти азалії жабки-дівчинки та листок у жабки-хлопчика символізують бачення світлого і сприятливого майбутнього. Талісмани створено подібно до китайського північного ієрогліфа бей, що представляє місто Тайпей.
За словами декана факультету фізичного виховання професора Анатолія Турчака, незважаючи на довгу історію факультету та участь багатьох його вихованців в олімпійських, параолімпійських, дефолімпійських іграх, у музеї факультету вперше з’явився талісман змагань такого рівня.