Українські діти відтепер можуть читати оповіді про Ісуса Христа без поділу на конфесії. Незвичайну книжку — «Дитячу Євангелію» видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га» — чи не вперше письмово благословили предстоятелі найбільших традиційних християнських церков України.
— Представники УПЦ Київського та Московського патріархатів, Української греко-католицької церкви допомагали вибирати оповіді для видання, літературно опрацьовувати їх. Ці люди знають, як Євангеліє звучить старослов’янською, грецькою, англійською, тож підказували, як зробити книжку якомога точнішою та доступнішою для розуміння, — із захопленням розказує під час презентації директор видавництва Іван Малкович (на знімку).
Крім того, за словами пана Малковича, перше, значно скромніше з поліграфічного та художнього погляду, видання книжки ще 1992 року благословив патріарх Мстислав (УАПЦ). На думку видавця, книжка не лише не ділить дітей за конфесіями, але це й вагомий крок до створення у майбутньому єдиної помісної церкви в Україні. На думку ж архимандрита Кирила, голови відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП, ця дитяча книжечка не лише консолідує суспільство, а й є джерелом продовження діалогу між конфесіями.
На думку автора ілюстрацій Костя Лавро, книжка вийшла не так дитячою, як сімейною. А малюнки в ній більше схожі на ікони, ніж на витвір майстерності художника. «Дитяча Євангелія» прикметна й тим, що розповідає малечі про Ісуса не у формі казки, якихось фантастичних подій, — здається, її герой і справді живий не лише у тексті, а й на малюнках. Адже видавці намагалися зробити мову видання якомога більш живою, природною, чистою, однак без надмірного спрощення. «І справді, хто б не брав її до рук — старша людина чи дитина, просто не може відірватися», — каже Кость Лавро.
Дуже важливо, що книга завершується словами «я з вами по всі дні до кінця віку», упевнений голова інформаційно-видавничого управління УПЦ КП Євстратій. Адже так ця історія постає перед нами живою, актуальною й промовляє до кожного сьогодні: «Мій шлях у церкву теж визначився саме завдяки тому, що колись мені в руки потрапила чудова дитяча Біблія, яку я прочитав запоєм за два дні».
Перший наклад «Дитячої Євангелії» — 5 тисяч примірників, однак видавці впевнені, що книжка витримає ще не одне видання.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.