Центральна виборча комісія у зв’язку з виявленням випадків неодноразового включення виборців до Державного реєстру своєю постановою доручила органам ведення Державного реєстру виборців знищити 28 655 зайвих записів.
Окрім того, ЦВК на своєму засіданні розглянула подання голови Обухівської районної ради Київської області Анатолія Шафаренка від 23 вересня 2009 року щодо реєстрації ініціативної групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з таких питань: 1. Чи затверджуєте (схвалюєте) ви нову редакцію частини першої статті 71 Конституції України такого змісту: «Вибори Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, голів та депутатів місцевих рад є вільними й відбуваються на основі загального, рівного та прямого виборчого права шляхом таємного голосування»? 2. Чи затверджуєте (схвалюєте) ви частину першу статті 90 Конституції України такого змісту: «Повноваження Верховної Ради України припиняються у день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання. Строк повноважень Верховної Ради України може бути продовжений лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану»? 3. Чи затверджуєте (схвалюєте) ви частину другу статті 154 Конституції України такого змісту: «Зміни та доповнення до Конституції України можуть бути затверджені безпосередньо на всеукраїнському референдуму. Зміни та доповнення до Конституції України, затверджені на такому референдумі, є загальнообов’язковими і не потребують прийняття будь-яких рішень чи здійснення дій органами державної влади або їх посадовими особами»?
Однак ЦВК більшістю голосів дійшла висновку, що питання, схвалені учасниками зборів громадян України для утворення ініціативної групи, не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму. Крім того, під час обговорення зауважувалося, що надані документи не відповідають вимогам Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми». Відтак ЦВК 12 голосами «за» прийняла рішення про відмову в реєстрації ініціативної групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, утвореної на зборах громадян України, що відбулися 15 серпня 2009 року в місті Обухів Київської області. Голова Комісії Володимир Шаповал та заступник Голови Андрій Магера утрималися при голосуванні.