Микола МАРТИНЕНКО («НУ—НС»):
— Нині юристи мають повне право висувати претензії законодавцям. Адже парламент вже тривалий час не ухвалює законів. У сесійному залі політиканство і популізм. Прикро, що серед блокувальників Верховної Ради багато високопрофесійних юристів, і вони чудово розуміють, до чого призводить така сумна бездіяльність законодавчого органу — до правового нігілізму громадян, до сваволі чиновников, до кривосуддя суддів.
Сподіваюся, роботу парламенту справді розблокують не на годину — для виступів з трибуни. Якби підрахувати збитки країни від непрацюючого парламенту, то рахунок, мабуть, пішов би на мільярди. Але Верховну Раду вперто роблять заручником однієї політичної сили, а сенс діяльності парламенту зводять до ухвалення передвиборних рішень про підвищення зарплати.
Пропоноване збільшення зарплат означає зростання собівартості продукції та зниження конкурентоспроможності українських підприємств. За перше півріччя 2009 року їхні сумарні збитки становлять більш як шість мільярдів гривень. У підприємств просто немає коштів на будь-які додаткові виплати... Може, час таки зробити добро для країни і відмовитися від красивих, але матеріально не підкріплених обіцянок?
Реальне підвищення соціальних виплат можливе лише тоді, коли воно реально зазначено в бюджеті. Тому давайте обговорювати це питання в процесі розгляду держбюджету-2010. У цивілізованих країнах у разі збільшення будь-яких видатків обов’язково вказуються джерела фінансування, і це має бути не кредит МВФ, а реальні та неемісійні кошти. Тож якщо наші колеги з опозиції справді переживають за підвищення мінімальних зарплат та пенсій, вони мають першими проголосувати за прийняття бюджету-2010 до розгляду.
Микола АЗАРОВ (Партія регіонів):
— Ми запропонували конкретний шлях виходу з кризи — через реалізацію антикризової програми, підвищення мінімальної пенсії і заробітної плати. У Кабміні кажуть: «Немає грошей!» Справді, ситуація з бюджетом катастрофічна. Хоча всіх запевняють, що бюджет виконується на сто відсотків. За дев’ять місяців зібрано 107 млрд. грн. А до кінця року треба зібрати 185 млрд. У січні ми будемо змушені визнати: бюджет цього року провалений, бо він був нереалістичний. Водночас знаходяться гроші на програми, проведення семінарів, вояжі країною... Чомусь раптом затурбувалися про рівень заробітної плати окремих категорій громадян, які мають особливе відношення до виборчого процесу. А от на підвищення мінімальних пенсій грошей немає. У вересні уряд знайшов 7,1 млрд. грн. на, так зване, відшкодування ПДВ. А чи не вистачило б цього на підвищення мінімальних пенсій і зарплат? А скільки цього року було заплановано на відшкодування ПДВ? З’ясовується, уже відшкодували більш як 30 млрд. грн. Чому відшкодування ПДВ у нас удвічі більше, ніж торік, а експорт у країні упав удвічі? Виникла унікальна ситуація: економіка падає, а бюджет перевиконується — це парадокс в економічному житті. З другого боку, знаходяться гроші на передвиборні популістські проекти Прем’єр-міністра. Давайте підтримаємо закон про підвищення пенсій і мінімальних заробітних плат, розглянемо і повернемо уряду абсолютно нереалістичний проект бюджету на 2010 рік і разом виводитимемо країну з кризи.
Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ (Блок Литвина):
— Великі соціальні проекти, перепалка на високому рівні — все це — з одного боку, а з другого — проблеми людей. Коли безлад на печерських пагорбах сягає апогею, він поширюється і продукує безлад на місцях, у конкретних громадах, містечках.
Наведу приклад не вселенський, не прожектний, а конкретний — людей міста Дунаївці Хмельницької області. На цій території вже немає жодної пташки, жодної живності, а люди постійно хворіють. Все через те, що там працює лише одне підприємство. Без жодних дозволів. Громада звертається до Верховної Ради, Президента, Прем’єр-міністра... Але всім до них байдуже, бо вони займаються з’ясуванням стосунків.
Мова йде про Хмельницьку філію так званого центру інноваційних технологій, яка незаконно розташувалася в приміщенні «Сільгосптехніки». Тут виробляють пінополістирол, а продукти вторинної переробки потрапляють у повітря і воду. Неробство і ледарство, які існують у Києві, б’ють по конкретних людях.
Нині до кожного свята «великі люди» вітають медиків, бібліотекарів, освітян. А напередодні цих свят вони роздають обіцянки. Так, на честь Дня вчителя висунули ідею про присвоєння освітянам рангу держслужбовця. Натомість ще у вересні 2008 року Блоком Литвина подано і зареєстровано законопроект, який передбачає надання цього статусу педагогам і медикам. Він включений у порядок денний цієї сесії, була би воля його розглянути...
Алла АЛЕКСАНДРОВСЬКА (КПУ):
— Хочу привернути вашу увагу до проблем Харківського тракторного заводу. Це підприємство існує вже більш як 70 років, за час роботи випустило понад 2,5 млн. тракторів. 35 тисяч одиниць техніки, виробленої ХТЗ, працює в Україні, а понад 100 тисяч — у Росії. Завод сьогодні знищується, більш як у чотири рази скоротилася кількість працівників тільки протягом цього року. В цьому році підприємство працювало тільки два місяці, а сьогодні стоїть. Хоча бюджетом України передбачено державну програму й більш як 300 млн. грн. коштів на придбання сільгосптехніки, у тому числі, 135 млн. мав одержати Харківський тракторний завод. До мене звернулися працівники заводу, а я, у свою чергу, до прем’єра. І одержала відписки — від Мінпромполітики і МінАПК. МінАПК стверджує: трактори було закуплено на ХТЗ. Однак керівники заводу дивуються: практично сільгосптехніка на нашому заводі цього року Міністерством АПК через механізми Украгролізингу не закуповувалася. Постає питання: куди йдуть мільйони гривень, передбачених бюджетом України на придбання техніки, що має бути випущена і закуплена на ХТЗ? У Мінпромполітики також запевнили: є рішення уряду, гроші повинні бути виділені, ми в жовтні-листопаді питання розглянемо. Складається враження, що чиновники високого рангу, які сидять у МінАПК і Мінпромполітики, не усвідомлюють, що вже кінець фінансового року. Цілком очевидно, що ці гроші цього року не одержить ХТЗ. Правоохоронні органи повинні розібратися, куди пішли гроші, які закладено в бюджеті на закупівлю сільгосптехніки, і чому уряд Тимошенко докладає зусиль для того, щоб унеможливити підняття АПК України. Адже нефінансування харківського заводу фактично призводить до його знищення.

Андрій КОЖЕМ’ЯКІН (БЮТ):
— Хочемо висловити сподівання, що Верховна Рада нарешті почне виконувати свої конституційні повноваження. Поза сумнівом, життєвий рівень наших громадян — це пріоритет №1 для парламенту і уряду. Однак сподіваємося, колеги з Партії регіонів розуміють, що з підвищенням соціальних стандартів на пенсіонерів не почне падати манна небесна. Те, що вони пропонують, беззаперечно призведе до дестабілізації економіки, стрімкого зростання безробіття, а це прямий шлях до соціального вибуху. І винний у цьому буде не уряд, а передусім ми — парламентарії.
Ми розуміємо, в якому важкому стані перебуває Україна. Це вимагає від нас швидких і ефективних рішень, бо лише парламент може забезпечити уряд ефективним інструментарієм для боротьби із кризовим явищем. Від запропонованого підвищення соціальних стандартів виграють передусім самі народні депутати, бо відповідно до тарифної сітки парламентарії — на верхніх її щаблях, тож зарплата для них також підніметься у два з половиною рази. Якщо йдеться лише про пенсії, то чому закон так і не називається «Про підвищення пенсій»?
Хочу від імені фракції звернутися до колег із Партії регіонів: попри величезну спокусу використовувати трибуну Верховної Ради як дармовий рекламний майданчик нам потрібно працювати. Принаймні дайте можливість щось робити коаліції та уряду, і не заважайте. Нас чекає копітка робота над проектом бюджету на 2010 рік, основні сектори реальної економіки чекають нашої допомоги. Тож давайте хоч до офіційного старту передвиборної кампанії відкинемо протистояння і справді попрацюємо для народу, ухвалюючи документи, які допоможуть протистояти кризі.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Згідно з Постановою Верховної Ради України «Про проведення парламентських слухань на тему: «Закордонне українство: сучасний стан та перспективи співпраці» №964-VІ від 17 лютого 2009 року і відповідним Розпорядженням Голови Верховної Ради України №723 від 22 липня 2009 року парламентські слухання відбудуться 14 жовтня 2009 року о 14-й годині в залі пленарних засідань Верховної Ради України.