У Донецькій області мешканці смт Миронівка ризикують залишитися без тепла
Це може статися через дії, як багато хто вважає, колишнього орендаря Миронівської ТЕС. Компанія ТОВ «Ісіда» через суди фактично блокує роботу державної теплоелектростанції, щоб змусити підприємство продовжити не вигідний станції договір оренди. Під загрозою виявилася енергетична безпека цілого регіону. Жителі більш як 200 будинків у смт Миронівка вкрай бояться, що в результаті домагань горе-орендаря їхнє містечко перетвориться на другий Алчевськ, а діти почнуть хворіти від холоду.
Орендар
Ось уже три місяці керівництво державного ВАТ «Донецькобленерго» намагається в судах відстояти право Миронівської ТЕС працювати без колишнього орендаря. Проблеми почалися в липні 2009 року, коли припинив свою дію договір оренди обладнання Миронівської ТЕС між ВАТ «Донецькобленерго» і ТОВ «Ісіда».
Цей договір було укладено 2003-го колишнім керівництвом «Донецькобленерго», і вже тоді він передбачав украй невигідні для держкомпанії умови. Адже в оренду передавався не цілісно-майновий комплекс Миронівської ТЕС, а тільки обладнання, що виробляє електро- і теплоенергію: два котли, турбіна і генератор, від роботи яких орендар одержував прибуток просто у свою кишеню. А от витрати на утримання станції, ремонт, а також усієї прилеглої території, включаючи золовідвал та об’єкти соціальної сфери, —все це цілком лягло на плечі ВАТ «Донецькобленерго».
За словами генерального директора ВАТ «Донецькобленерго» Олександра Більця (працює на цій посаді з 2007 року), держкомпанія вже давно проводить систематичну роботу із захисту державних інтересів, намагаючись звільнитися від орендарів Миронівської ТЕС.
— Договір оренди приносив підприємству величезні збитки. Плата за оренду обладнання, що виробляло тепло, не покривала витрати на його утримання. Лише за 2007—2008 рр. збитки від дії договору оренди становили більш як 38 млн. грн., — зазначає Олександр Білець.
Технічно до зими готові
І от у липні працівники підприємства з полегшенням зітхнули, коли, на їхню думку, договір припинив свою дію, а орендар мав піти з підприємства. Миронівська ТЕС почала готуватися до зими. Лише за два місяці трудовий колектив державного підприємства встиг провести капітальний ремонт на станції: полагодити добряче продірявлений дах, повністю розібрати і зібрати котли, турбіни і генератори, замінивши в них украй зношені та проржавілі деталі. Підприємство устигло провести тендери на закупівлю вугілля і мазуту для роботи станції, було переукладено договір із ДП «Енергоринок».
За словами директора Миронівської ТЕС Олексія Сидоренка, на ремонт станції було витрачено 3,6 млн. грн. «Але, крім цього, у капітальний ремонт вкладено чимало сил трудового колективу Миронівської ТЕС, який власними руками перебрав і налагодив усі працюючі вузли станції, що виявилися сильно зношеними», — розповідає енергетик. — Технічно станція готова до зими на всі сто, її можна запускати в роботу хоч зараз. Дуже шкода, що ми не можемо почати працювати».
В останній момент
А перешкодити станції працювати ТОВ «Ісіда» вирішило в найостанніший і найвідповідальніший момент. Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) 1 жовтня мала затвердити тарифи на виробництво електричної і теплової енергії Миронівської ТЕС, і станція б приступила до роботи з початком зимового опалювального сезону, у складі всього енергетичного комплексу країни. Необхідні документи керівництво ВАТ «Донецькобленерго» вчасно передало в НКРЕ на розгляд.
Однак колишні орендарі чудово знали, що без такої юридичної формальності, як затвердження тарифів, станція не зможе виробляти і продавати людям тепло. Тому напередодні розгляду тарифів у НКРЕ, 30 вересня, несподівано з’являється постанова Донецького окружного адміністративного суду за позовом ТОВ «Ісіда». В ній ідеться, що НКРЕ забороняється затверджувати тарифи для Миронівської ТЕС за зверненням будь-кого, крім ТОВ «Ісіда».
ТОВ «Ісіда» все ще вважає себе орендарем і не збирається так просто іти з підприємства, намагаючись змусити держпідприємство продовжити договір оренди на «кабальних» умовах.
Другий Алчевськ?
А тим часом до початку опалювального сезону залишилося 8 днів. Якщо на той час підприємство через судові баталії і позиції орендаря-приватника не зможе розпочати свою роботу — мешканці смт Миронівка залишаться без тепла в будинках. У невеликому містечку, де Миронівська ТЕС є єдиним місцем роботи для його жителів, уже зростає соціальна напруженість.
— За моєї пам’яті ще ніколи такого не було, щоб наша «Миронівка» не увійшла, як то кажуть, у зиму, —скаржиться старожил, колишній працівник Миронівської ТЕС Олексій Іванович. — У наших будинках немає ні пічок, ні опалювального газу, бо все тепло нам поставляє станція. Виходить, життя ми пропрацювали, щоб гріти людей, а самі тепер без тепла можемо залишитися.
Співробітниця місцевої Миронівської лікарні Наталя П. скаржиться, що люди вже почали частіше хворіти:
— У Донецькій області незабаром почнуться заморозки ночами. До нас уже зараз стало дедалі більше надходити пацієнтів із простудними захворюваннями, і навіть із запаленням легень. Як їх лікувати в холодних палатах?
Але найбільше непокоїть медпрацівника здоров’я дітей. Що буде, коли дитячий садок залишиться без тепла?
У Миронівській місцевій раді нам повідомили, що мають намір звернутися за підтримкою до Прем’єр-міністра, котра обіцяє, що взимку Україна буде з теплом. Там кажуть, мовляв, буде несправедливо, якщо найстаріше місто-енергетик саме залишиться мерзнути через якогось орендаря.
Обіцяють холод
Якщо ситуація із забороною суду не зміниться найближчим часом, мешканцям маленької Миронівки допомоги чекати нема звідки. І що довше орендарі упираються, то більше місцеві жителі всерйоз говорять про те, що готові їхати до Києва пікетувати органи влади, аби чиновники взяли участь у вирішенні їхньої проблеми.
Тим часом, НКРЕ вже пішла назустріч Миронівській ТЕС, продовживши розгляд документів і перенісши затвердження тарифів на 8 жовтня. Є невелика, але надія, що Україна увійде в зимовий опалювальний сезон разом з маленькою Миронівкою.
А поки що синоптики обіцяють на 15 жовтня в цьому містечку +5 градусів.
 
Мал. Вадима СИМИНОГА.