У селі Переможне Лутугинського району відбувся щорічний фестиваль лемківської культури «Стежками Лемківщини». 
Цього року він зібрав 30 делегацій та більш як 100 творчих колективів із Київської, Івано-Франківської, Дніпропетровської, Полтавської, Тернопільської, Донецької, Львівської областей та зарубіжжя. Зараз тут мешкає близько 3 тисяч лемків, які в основному проживають в Лутугинському, Старобільському та Краснодонському районах.
У рамках фестивалю на гостей чекала виставка декоративно-прикладного мистецтва «Місто майстрів», де народні умільці показали свої роботи — вишивки, художній розпис, обробка металу, плетіння із соломки та гончарне мистецтво. Біля каплички на площі села Переможне відбулося богослужіння та покладання квітів до пам’ятного знака, присвяченого 60-й річниці примусового переселення етнічних українців-лемків з території Польщі до України у 1944—1946 рр. Завершилось свято запаленням традиційної лемківської ватри та феєрверком.
Захід унікальний, оскільки не лише показує збережену культуру лемків, а й дає змогу зустрітися та поспілкуватися етнічним українцям, сім’ї яких були депортовані з території Польщі до 1947 року.
 
Луганськ.