Засідання 6 жовтня
Сесія за основу ухвалила проект закону Олега Зарубінського (Блок Литвина) про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати у 2010 році. Через зауваження депутатів законопроект не був ухвалений в цілому. Водночас народні депутати підтримали пропозицію О. Єфремова і зобов’язали профільний комітет підготувати проект до другого читання за скороченою процедурою.
Це сталося після того, як фракція Партії регіонів розблокувала роботу Верховної Ради. Але вже під час розгляду першого питання вона мало не опинилася під загрозою.
 
Включивши до порядку денного проект постанови про деякі заходи щодо правового забезпечення діяльності Верховної Ради, народні депутати відмовилися підтримувати її в цілому. Натомість комуніст Адам Мартинюк запропонував розглядати і голосувати кожен пункт постанови окремо. Однак Голова Верховної Ради Володимир Литвин зауважив, що під час її обговорення на погоджувальній раді зрозумів, якщо розглядати по пунктах, то в результаті отримаємо заблоковану Верховну Раду. Врешті сесія ухвалила постанову за основу. Під час постатейного голосування перший пункт, що містив заборону блокування пленарних засідань Верховної Ради, підтримало 377 парламентаріїв, другий, який стосувався доручення Регламентному комітету невідкладно розробити й подати до Верховної Ради новий Регламент, — 375 голосів. Останній пункт, який скасовував постанову про зміну способу голосування за соціальні стандарти, — 240 обранців. Однак під час голосування за постанову в цілому табло системи «Рада» висвітило цифру 208 «за» за необхідних 226. Таким чином, виникла колізія, яку Адам Мартинюк запропонував вирішити, ухваливши лише третій пункт постанови. Її підтримав і регіонал Олександр Єфремов. Сенсу в ухваленні першого пункту не побачив Анатолій Матвієнко («НУ-НС»). Бо, за його словами, відсутній механізм його забезпечення. «Якщо ухвалимо постанову, що — завтра не будуть блокувати?» — поцікавився він. Проти висловився лише Сергій Соболєв (БЮТ), який наполягав на голосуванні за соціальні стандарти в поіменному режимі. Водночас Володимир Литвин висловив переконання, що парламент має дати оцінку блокуванню сесії, через що вона фактично не працювала з 1 вересня. Ситуація зайшла в глухий кут. Врешті, глава парламенту був вимушений поставити на голосування лише скасування постанови про зміну способу голосування за соціальні стандарти. «За» висловилися 234 парламентарії.
Народні депутати за основу ухвалили проект закону про вжиття додаткових заходів щодо упорядкування певних видів Державного бюджету України, спрямованих на підвищення розмірів державних соціальних стандартів та гарантій. Як зазначила доповідач з цього питання Ганна Герман (Партія регіонів), 3 березня Верховна Рада ухвалила постанову про заходи щодо упорядкування окремих видатків держбюджету, якою Кабінет Міністрів було зобов’язано упорядкувати заробітні плати окремих категорій високопосадовців, зменшивши максимальні розміри їхніх окладів вдвічі. Гроші, які держава заощадить від зменшення заробітних плат високопосадовцям, законопроект пропонує спрямувати безпосередньо на допомогу найбіднішим верствам населення — підняття соціальних стандартів.
Потому сесія за скороченою процедурою розглянула низку законопроектів стосовно встановлення мораторію на підвищення цін на житлово-комунальні послуги та продукти харчування. Однак у першому читанні парламентарії ухвалили лише проект закону про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби та вироби медичного призначення. За словами голови Комітету з питань охорони здоров’я Тетяни Бахтеєвої, мораторій запроваджуватиметься на препарати як вітчизняного, так і іноземного виробництва. Крім того, голова комітету акцентувала увагу на діяльності державної інспекції з контролю за якістю медичних препаратів. На її думку, робота інспекції призводить до штучного підвищення цін на медичні препарати. Однак народний депутат Юрій Кармазін зауважив, що ухвалення проекту — «це чисті гасла, які нічого не дадуть». На його переконання, здешевити вартість медпрепаратів могло б повернення до муніципальних аптек. «Тоді є гарантія, що буде стабільний ринок цін», — сказав він. Крім того, депутат переконаний і в необхідності розробки вітчизняних аналогів західних препаратів. Наразі профільний комітет під час підготовки законопроекту до другого читання має врахувати пропозиції Юрія Кармазіна, а також передбачити можливість заборони реклами лікарських засобів.
Водночас сесія розглянула й ухвалила за основу дві постанови за авторством Володимира Литвина — про державне регулювання цін на споживчі товари, які мають суттєве соціальне значення для населення, та про недопущення порушень прав на працю та оплату праці в умовах фінансово-економічної кризи.
Крім того, сесія включила до порядку денного та ухвалила постанову про затвердження положення про Національну комісію з радіаційного захисту населення. Насамкінець було ухвалено постанову про забезпечення виконання конституційної процедури набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2009 рік» та деяких інших законів України» від 21 серпня 2009 року №1608/VІ.
Як відомо, Верховна Рада ухвалила зміни до держбюджету щодо фінансування заходів з Євро-2012, однак Президент двічі накладав вето на цей документ і двічі парламент його долав. У постанові міститься прохання до глави держави визначитися стосовно цього документа протягом трьох днів, в іншому разі в силу вступить частина 2-га постанови про доручення Голові Верховної Ради підписати закон.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.