Вінниччина

 
Система супутникового зондування грунтів почала діяти на Вінниччині. У райцентрі Тиврів за допомоги національного космічного агентства України створено полігон фотограмметричного дослідження земель.
— Вінниччина — аграрна область, — каже голова Національного космічного агентства України Олександр Зінченко, — тому фахівці повинні мати вичерпну інформацію про стан земель. Така інформація дасть можливість ефективно використовувати родючі грунти для розташування на них посівів сільськогосподарських культур. Знімки з космосу підкажуть, навіть які саме мінеральні добрива краще підходять для того чи іншого поля.
Науковці та фахівці, задіяні до участі в експерименті, працюють над створенням моделі розшифрування знімків з космосу. Отримані дані міститимуть інформацію про вміст у грунті таких елементів, як азот, фосфор, калій. Навіть те, який саме колір має грунт, буде видно на фотознімку, зробленому із супутника. Так само з космосу визначатимуть стан лісів та водойм.
— Ми обговорили ще один проект з керівником Національного космічного агентства України паном Зінченком, — каже голова Вінницької облдержадміністрації Олександр Домбровський. — Йдеться про запровадження у віддалених сільських школах супутникового Інтернету. Передавати інформацію на комп’ютер в інший спосіб у такі села немає технічної можливості.