У Чапаївській школі гарні просторі класи, кімнати, та одна біда — на усе це велике приміщення всього-на-всього... 6 учнів, одна вчителька. Цього року освітній заклад мали закрити: у село приходить шкільний автобус і підвозить вранці до сусідньої Дягови 20 старшеньких учнів, а потім забирає їх назад. Але були збори громади, батьків і усі випросили менське керівництво: не закривайте таку школу, бо без неї село немов осиротіє. Що станеться із таким великим приміщенням, якщо у ньому не буде господаря?
...Увесь учнівський колектив я побачив у сільраді, куди дітлахи разом із вчителькою завітали на екскурсію. Потім вони пішли до сільської бібліотеки. Бібліотекар Надія Бура ознайомила школярчиків із новими дитячими журналами, і діти, взявши їх, пішли до школи.
За партами вони з цікавістю розглядали малюнки, жваво обговорювали прочитані віршики.
У школі немає жодного першокласника. А ось у другому, третьому та четвертому класі навчаються відповідно чотири, один та один учні.
— Це маленькі дітки, — каже завідувачка початкової школи Тетяна Мухіна. — Їм все-таки навчатися тут краще. Адже я більше можу приділяти уваги кожному учню, ніж це було б у великих класах. Проводимо різноманітні заходи. Ось вчилися випікати коржики. Ось виставка малюнків наших...
Тетяна Володимирівна показала з гордістю ігрову кімнату, яку відремонтовано за допомогою батьків.
— Вони і шпалери переклеїли, і пофарбували підлогу, батареї опалення, — каже вчителька. — А ще один батько пообіцяв, як викопає картоплю і її продасть, то поставить в учительській на вікна грати. Бо нам подарував Олександр Ковальов з Чернігова комп’ютер, але страшно його так у школі залишати. Адже у нас і в сільраду вже злодії залазили.
Справді, освітній осередок нагадує затишне містечко, де чисто, тепло, світло.
Однак реалії, що нависли над школою, досить промовисті: навчання одного школярика у Чапаївці стає на рік в 11175 гривень. Це удвічі—утричі більше, ніж в інших школах району. У цю цифру входить оплата праці вчителя, техпрацівниці, кочегара, закупівля вугілля, брикету. Торік на Чапаївську початкову школу І ступеня пішло 67 тисяч гривень, з початку цього року по липень — 53 тисячі гривень. Багато!
Начальник відділу освіти Менської райдержадміністрації Віктор Ємець вважає, що діти, до того ж у подібній школі, не можуть отримати повноцінні знання, оскільки вони вчаться разом, а не по класах.
— Минулого року закрили Бігацьку школу, а цього — Максаківську, — повідомив він. — І насамперед батьки підтримали цю ідею. Адже організовано регулярний підвіз їхніх дітей до Березни, Мени. У великих школах вони мають значно більші можливості для отримання знань, розвитку, фізкультурної підготовки.
Нині у всьому районі навчається 4 тисячі 41 учень. Це на 200 школярів менше, ніж торік. Така демографічна тенденція не додає оптимізму. У невеличкій Чапаївці десятеро дошкільнят. А це означає, що у школі знову не всі парти будуть зайняті, а отже, фінансове навантаження на одну дитину карколомно зросте! Криза в Україні не вселяє надію, що з’являться «зайві» кошти на освіту. А тому, схоже, чапаївським дітлахам доведеться незабаром їздити у перший клас у Дягову.
Чернігівська область.
На знімку: разом з першою вчителькою.
Фото автора.