Такі солодкі корені легше копати, вони не будуть обламуватися і залишатися в грунті
Селекційний матеріал з круглою формою кореня вирощують науковці Ялтушківської селекційно-дослідної станції Інституту цукрових буряків.
— Найбільше цукру в буряках знаходиться на самому кінці корінця, — каже селекціонер станції Леонід Костогриз. — Саме ці кінчики найчастіше обламуються під час збирання і залишаються в грунті. Круглої форми коренеплоди простіше буде копати, такі корені менше травмуватимуться. Прогнозуємо, що з ними менше вивозитиметься землі з поля.
За словами молодого дослідника, над створенням округлої форми коренеплодів вчені працюють давно. Ще до Великої Вітчизняної війни проблему активно досліджували на полях Білоцерківської селекційно-дослідної станції. «Про це я довідався під час вивчення архівних наукових матеріалів, — продовжує Леонід Костогриз. — Працюю над написанням дисертації з даної проблематики. Дуже прикро було довідатися про те, що всі напрацювання селекціонерів тих уже далеких часів не збереглися. Зібрані ними матеріали досліджень пропали під час війни. Залишилася тільки згадка про те, що наші селекціонери працювали над виведенням нової форми цукрових буряків».
З приводу втрати результатів таких досліджень співрозмовник робить ще одне припущення. «Нам достеменно відомо, що над такою само проблемою нині працюють селекціонери в декількох країнах Європи, —уточнює пан Костогриз. — Адже могло так статися, що під час війни загарбники вивезли їх за кордон? Селекційні напрацювання — це великі цінності. До того ж напрацьовують їх протягом тривалого часу. Можливо, плодами роботи наших попередників нині користуються деякі закордонні вчені...»
Крім дослідження характеру успадкування форми кореня, молодий селекціонер вивчає проблему цукристості в коренеплодах з усіченою формою корінця. Ним проведено десятки дослідів. Опрацьовано безліч схем. Зроблено чимало описів. Уже вдалося провести досліди взаємодії гібридів. Попереду ще одна важлива робота — схрещення традиційних коренів з підвищеною цукристістю з коренеплодами округлої форми.
— Для цього спершу треба отримати насінники-штекліни в третьому поколінні, — каже селекціонер, — тоді вже використати їх для отримання насіння стійкої форми круглих буряків.
Науковим керівником у молодого дослідника є директор Інституту кормів академік Микола Роїк. Досвідчений вчений вважає, що селекціонер з Ялтушкова за крок до виведення кореня-кулі, наповненого цукром. Леонід Костогриз майже завершив дисертаційні дослідження. Потрібен лише час для отримання кінцевого результату.
Вінницька область.