Голова Вінницької облдержадміністрації Олександр Домбровський пропонує «рецепт» розв’язання конфлікту між центром і регіонами
— Держава може стати економічно могутньою тоді, коли потужно будуть розвиватися регіони.
— Якщо в державі не змінити систему управління, в такій державі влада ніколи не буде ефективною.
Стратегічний план розвитку Вінниччини, який голова облдержадміністрації втілює в життя протягом майже п’яти років перебування на посаді, в області називають «планом Домбровського». Олександр Георгійович у таких випадках вносить поправку: «Це план команди однодумців». При цьому додає: «Тільки спільними зусиллями з керівниками органів виконавчої та представницької влади, депутатів, працелюбних земляків, нам вдалося виконати значну частину наміченого».
Після призначення у 2005 році Олександра Домбровського на посаду керівника області, канули в Лету непорозуміння у трикутнику — голова ОДА, голова облради та міський голова Вінниці. Нині Вінниччина є зразком злагоджених дій і розумних компромісів насамперед у «верхівці» влади. З цього приводу вінничанам по-доброму заздрять у деяких регіонах. 45-річний голова облдержадміністрації Олександр Домбровський, 56-річний голова облради Григорій Заболотний, 31-річний міський голова Вінниці Володимир Гройсман, незважаючи на різницю у віці і досвіді роботи, знаходять спільну мову у вирішенні найважливіших проблем регіону. Злагоджену роботу голова адміністрації називає одним з найважливіших чинників у вирішенні економічних та соціальних проблем. Що ще протиставили в регіоні викликам, що з’явилися у зв’язку з економічною кризою? У якій мірі центр допомагає регіону вистояти в складних умовах нинішнього часу і чому ця допомога не така ефективна, як того чекають на місцях? Про це у розмові з головою Вінницької облдержадміністрації Олександром Домбровським.
Ситуація: центр не може, регіони не хочуть...
— На мою думку, — каже Олександр Домбровський, — у нашому регіоні, як і в інших областях, можна було б зробити набагато більше за умов запровадження в державі належної регіональної політики. Нехай вибачають урядовці, але така політика, як на мене, поки що відсутня. Насамперед не створено довгострокових правил гри. Тому регіони не мають можливості ув’язувати власні плани із стратегією розвитку держави. Що виходить на ділі? Держава розвивається сама по собі, регіони — самі по собі. За таких умов не уникнути загострення протистояння. Воно вже існує. Поки що у прихованій формі. Але з часом може загостритися. Без перебільшення скажу, що нинішня ситуація нагадує відомий історичний вислів: центр уже не може, а низи не хочуть так далі існувати. Наведу тільки один приклад таких неузгоджених дій. Ще у 2005 році ми презентували на Вінниччині проект створення науково-технологічного парку. Виконали у зв’язку з цим немалий обсяг робіт. Але дотепер Верховна Рада не прийняла закон про науково-технологічні парки. І наш проект, як мовиться, завис у повітрі.
Серйозним моментом можливого загострення конфлікту, про який згадував вище, є існуюча виборча система. Систему виборів треба змінювати однозначно. І не тільки до Верховної Ради, так само і до місцевих рад. Виборці повинні голосувати за конкретного депутата, знати його, мати можливість вимагати тих чи інших дій. Зрештою, право на відкликання тих, хто не працює. Потрібно деполітизувати органи місцевої влади. Саме тому ми в області взяли за девіз: максимум економіки — мінімум політики. Якщо в державі не змінити систему управління, в такій державі влада ніколи не буде ефективною. Тому треба обговорювати проект Конституції, доповнювати його. Бо це не просто документ. Це — система управління державою. Закладені в ньому алгоритми будуть виводити державу на новий ефективний рівень. Інакше держава буде просто руйнуватися.
До управління державою слід активніше залучати молодь. Ми в регіоні оголосили призив молодих у владу. Поставили завдання — шукати і знаходити молодих людей з активною життєвою позицією, найперше серед студентів, а далі навчаємо їх. Обласна влада за кошти бюджету фінансує утримання факультету адміністративного менеджменту на базі Вінницького торговельно-економічного інституту Київського торговельно-економічного університету. Готуємо сучасних менеджерів-управлінців. Без перебільшення скажу, що грамотних фахівців можемо рекомендувати навіть для роботи в органах виконавчої та представницької влади в інших регіонах.
Повертаючись до економічних відносин нашого регіону з центром, зазначу, що більшість зробленого досягнуто насамперед силами самого регіону. Іншою мала б бути модель наших взаємин, однак поки що маємо те, що маємо. Держава мала б розвивати мережу доріг, енергетику, сприяти створенню сучасної інфраструктури на місцях. Нема цього. Про відрахування у центр коштів, зібраних у регіоні, говорилося багато. Але ситуація не змінюється. За останні чотири роки у нас не було жодного випадку невиконання бюджету. Причому його не коригували у бік зменшення. Так само виконує місцеві бюджети переважна більшість територіальних громад. Загалом за цей час до бюджетів усіх рівнів вдалося мобілізувати майже у три рази більше податкових платежів, ніж їх нараховувалося у 2004 році. Але хіба в центрі взяли до уваги цей факт?..
«Ми б не ступили й кроку вперед без політичної стабільності...»
— Наша область є політично стабільним регіоном, — продовжує Олександр Домбровський. — Без цього, як і без внутрішньої консолідації, ми б не ступили навіть кроку вперед. Натомість маємо конкретний позитивний результат: зростання промислового виробництва на підприємствах регіону відбувалося аж до кінця минулого року. Тільки у 2009-му зафіксовано незначний спад на рівні 0,7 відсотка. В середньому в державі цей показник набагато гірший — спад промислового виробництва — 3,1 відсотка. Пом’якшити вплив кризи істотно допоміг аграрний сектор. Область є лідером серед інших регіонів у показнику приросту виробництва сільськогосподарської продукції. Незважаючи на залежність аграрного сектору від погодних умов, його певну консервативність, аграрний комплекс залишається стратегічною галуззю економіки регіону.
«Треба діяти за принципом прориву»
— Базовим, пріоритетним напрямком ми визначили для себе розвиток економіки. Бо всі інші процеси є похідними. Наприклад, вирішення будь-яких соціальних питань лежить в економічній площині. Поставили перед собою питання: яка саме економіка нам потрібна? Ми повинні усвідомити, що наша держава відстала у багатьох напрямках від економічно сильних європейських країн. Догнати їх, а подекуди, й перегнати, їх можна лише на окремих проривних напрямках. Один з таких напрямків, на якому зосередили роботу в області, — створення сучасних високотехнологічних підприємств з використанням економічно ощадливих енергетичних технологій. Протягом останніх років у нас стали до ладу спільне україно-польське підприємство з виготовлення паркету та деревини, а також палива з відходів деревообробного виробництва — «Барлінек-Україна»; новий цех Вінницької кондитерської фабрики; центр оптової торгівлі «Метро»; новий елеватор для насіння олійних культур запрацював на ВАТ «Вінницький олійно-жировий комбінат»; ще один цех ювелірних виробів введено в дію на заводі «Кристал». У найближчих планах — спорудження потужної птахофабрики (планова потужність 400 тисяч тонн м’яса на рік) за кошти вітчизняного інвестора — ВАТ «Миронівський хлібопродукт», двох елеваторів, цементного заводу тощо. Всі ці проекти мають технології ХХІ століття, вони європейського зразка.
У переліку інвестиційних проектів значиться будівництво сучасного нафтопереробного заводу. По території області проходить нафтопровід Одеса—Броди. Є відповідна точка розриву.Нині працюємо над техніко-економічним обґрунтуванням будівництва підприємства. Проект потужний. Хоча добре розуміємо, що він не тільки економічний, а й політичний, бо пов’язаний з реверсом прокачування нафти.
Не може регіон розвиватися успішно без ефективного використання транзитного потенціалу. Протягом двох років нам вдалося відновити роботу Вінницького аеропорту. На це затрачено більше семи мільйонів гривень власних коштів. Вінницький аеропорт занесено у всі авіаційні каталоги світу. З будь-якої країни можемо приймати рейси, до того ж літаків різних класів, включаючи відомі «Боїнги». Перші рейси уже зроблено — з Польщі, Йорданії, Ізраїлю. Підписали угоду про співпрацю з керівництвом Лодзинського аеропорту «Люблінек». Маємо намір скористатися досвідом у налагодженні авіаперевезень, який є у поляків. Вдячний керівництву аеропорту «Люблінек» за згоду надати професійні консультації і поради вінничанам. Найближчим часом чекаємо у Вінниці делегацію з Лодзя. Під час зустрічі у Польщі обговорювалось також питання відкриття авіарейсів, які б проходили через Вінницю і Лодзь.
На мою думку, так само треба діяти в масштабах держави — визначити проривні напрямки і на їх основі формувати базові галузі економіки.
Енергонезалежна Северинівка — полігон для вивчення досвіду економії ресурсів
— Невдовзі ми презентуємо керівникам територіальних громад перше в державі енергонезалежне село, —продовжує Олександр Домбровський. — У селі Северинівка Жмеринського району використовують низку альтернативних видів енергії. Це і вітрова енергія, і сонячна, і підземне тепло землі, біогаз, біодизель, а також відходи деревини. Названий населений пункт стане полігоном для впровадження альтернативної енергетики в інших територіальних громадах.
Енергетична безпека — ще один стратегічний напрямок нашої програми розвитку регіону. На жаль, у нинішньому році темпи запровадження в дію альтернативних видів енергетики уповільнилися. Не з нашої вини. Держава припинила надання цільових субвенцій на реалізацію проектів енергозбереження. У попередні роки кошти надавали з Києва на умовах співфінансування. Тепер їх не виділяють. Однак це не означає, що ми припинили роботи з упровадження проектів енергозбереження. Продовжуємо її й далі. Позичаємо кредитні ресурси, громади отримують кошти за перемогу в конкурсах розвитку територій. Такі конкурси проводяться у нашій області, їх організувала обласна рада. У згаданій Северинівці використали кошти за перемогу у міжнародному та обласному конкурсі, частину грошей позичили в банку. Останніми роками почастішали обміни делегаціями з Польщі. Керівники багатьох територіальних громад побували у сусідів. Там вивчали досвід розвитку територій, у тому числі, цікавилися можливістю брати участь у конкурсах на здобуття європейських грандів. Деякі наші територіальні громади уже скористалися такою можливістю.
Декілька речень на закінчення
— Мені б дуже хотілося, щоб програма стратегічного розвитку області, яку ми реалізуємо, дала потужні соціальні сходи для наших людей, — каже на закінчення розмови Олександр Домбровський. — Мої земляки — щирі, добрі, роботящі, талановиті — вистраждали право жити в нормальних комфортних умовах. Щоб у нас була стабільність і впевненість. А базовими критеріями стали такі категорії, як щастя, спокій, упевненість і оптимізм. Вся система влади працювала на їх втілення в життя кожного вінничанина.
Розмову записав Віктор СКРИПНИК.
Вінницька область.