Під час святкування Дня шахтаря наприкінці серпня на гірників, як із рогу достатку, сипалися обіцянки, але насправді підтримка ключової галузі залишається на папері та на словах. Про це заявили учасники засідання президії ЦК профспілки працівників вугільної промисловості в Донецьку. 
«Заявлені Прем’єр-міністром додаткові 1,6 мільярда гривень на потреби підприємств галузі, з яких 1,1 мільярда піде на виплату заробітної плати і дотації, 400 мільйонів — на модернізацію і переоснащення шахт, 100 мільйонів — на термінове впровадження систем безпеки на вуглевидобувних підприємствах, — так і залишилися гучною заявою. Ці кошти потрібні галузі, щоб хоч якось «дотягнути» до кінця 2009 року», — зазначив лідер профспілки, народний депутат Віктор Турманов (на знімку).
За його словами, підприємства галузі «стали звичайними прохачами, ходоками до чиновників» через те, що уряд керує фінансовими потоками в «ручному» режимі. Шахтарські лідери піддали критиці проект державного бюджету на 2010 рік: у профспілці сумніваються, що заплановані кошти надійдуть, оскільки значну частину передбачається взяти зі стабілізаційного фонду, а його наповнення не гарантоване. «До того ж підтримку вугільних підприємств, закладену у стабілізаційному фонді, уряд має намір спрямувати на покриття витрат із собівартості (зарплата працівників галузі), здешевлення кредитів, фінансування інвестиційних проектів із будівництва і технічного переозброєння, підвищення техніки безпеки, а також проекти з ліквідації шахт, — додав В. Турманов. — Раніше ці статті витрат завжди вносилися до загального фонду бюджету, шоб гарантувати їхнє надходження на підприємства галузі. До того ж є ще одне суттєве ноу-хау: у стабілізаційному фонді бюджету вугільної промисловості не зазначено ані суми, ані напрями цих коштів. Тобто ми знову стоїмо перед фактом, що бюджетні кошти в 2010 році розподілятимуть у ручному режимі. Кому і в якому обсязі вони дістануться, не знає ніхто».
Активісти профспілки зажадали від Кабміну виконати в повному обсязі постанови, розпорядження й обіцянки стосовно фінансування підприємств галузі у 2009 році і внести зміни до законопроекту про державний бюджет на 2010 рік.
А влада Донецької області стурбована боргами перед бюджетом і Пенсійним фондом, які нагромадили вугільні підприємства. Шахти тимчасово звільнили від цих відрахувань, дозволивши лише виплачувати зарплату робітникам. «Ми переклали все на вчителів, лікарів — усіх, хто отримує зарплату із бюджету, — каже голова обласної державної адміністрації Володимир Логвиненко. — Крім того, вугільникам ці два місяці не підуть у рахунок пенсії. Вони зарахуються лише тоді, коли підприємство погасить свої зобов’язання перед Пенсійним фондом». Із жовтня шахти повинні поновити відрахування до бюджету в попередніх обсягах і погасити заборгованість, що утворилася.
 
Донецьк.