Видати всю творчу спадщину українського письменника, номінанта на Нобелівську премію, уродженця села Дермань Здолбунівського району Уласа Самчука взявся Національний університет «Острозька академія». Перевидання творів почалося із трилогії «Волинь» у двох частинах, а не так давно побачив світ третій том творів письменника, до якого увійшли повісті «Марія», «Чого не гоїть огонь» та збірка оповідань «Віднайдений рай».
Повість «Марія» — це один з найвідоміших творів прозаїка, своєрідний реквієм про голодомор 1933 року. У творі «Чого не гоїть огонь» відтворено боротьбу українців-патріотів за незалежність своєї держави. Оповідання, що увійшли до збірки «Віднайдений рай», позначені враженнями письменника з часів його «першої європейської еміграції» у 30-х роках минулого століття. У цих творах Улас Самчук поряд із відображеними подіями робить проекцію на свою малу батьківщину, «своєрідний рай» — село Дермань.
Ініціаторами видання творів письменника в Україні стали Оксана та Ярослав Соколики з Канади, котрі є розпорядниками творчої спадщини Уласа Самчука. Саме вони надали ексклюзивне право на перевидання творів Національному університету « Острозька академія» як провідному центру української духовності та патріотизму.
Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.