Однією з центральних подій Дня міста в Южному стало відкриття Музею історії порту «Южний».
Музей існує ще з 1993 року і раніше перебував в управлінні порту. З січня 2009 року заклад, згідно з наказом начальника порту, нарешті набув офіційного статусу. Тоді ж було вирішено, що музей має бути розташовано так, щоб якомога більше людей мали змогу відвідувати його експозицію. У квітні цього самого року розробили відповідний проект для розміщення музею на другому поверсі санаторію-профілакторію «Портовик».
У 31-й день народження міста Южного Музей історії порту відчинив свої двері для перших відвідувачів.
— Ми сьогодні відкриваємо дуже солідний та серйозний об’єкт, — відзначає у своїй урочистій промові міський голова Володимир Новацький. — Я дуже вдячний керівництву порту, всім портовикам за те, що вони зробили таку корисну й необхідну справу. Порт і місто — єдиний цілісний організм. Тому це не просто музей історії порту, а це міський музей історії порту та Южного.
Начальник порту Юрій Крук висловив глибоку вдячність ветерану підприємства, нині директору музею, Валентину Герасимовичу Болдирєву. Адже саме він по крупицях збирав експонати, фотографії, вирізки з газет.
— Велике спасибі Валентину Герасимовичу за те, що він взяв на себе таку відповідальну місію. Хочу висловити вдячність усім ветеранам, усім тим, хто стояв біля витоків підприємства та своєю працею здобували могутність й славу порту «Южний», — сказав Ю. Крук. — Зібравши матеріали для музею, ми проклали лінію від самого заснування порту до перспектив подальшого розвитку, в такий спосіб поєднавши славетне минуле з майбутнім, яке ми в силах зробити світлим.
Після урочистих промов та обміну подарунками начальник порту «Южний» Юрій Крук, міський голова Володимир Новацький та перший капітан порту «Южний» Станіслав Незавітін перерізали символічну червону стрічку, й перші відвідувачі мали змогу переступити поріг музею і побачити його експозицію.
Стенди в першому залі вміщують інформацію про історію регіону, започаткування будівництва Григорівського портово-промислового вузла. Окремі частини експозиції розповідають про тих, хто будував порт, у тому числі, про передових працівників підприємства і звичайних трудівників, які своєю працею здобули і здобувають МТП «Южний» трудову славу. Окремі стенди присвячено ветеранам Великої Вітчизняної війни. Перейшовши до другого, великого залу, можна побачити всі нагороди та подарунки, які порт та його колектив отримали протягом всієї історії існування. У центрі розміщено сучасний макет акваторії та об’єктів порту масштабом 1:1500. Тут також є панель для демонстрування мультимедійної презентації експозиції.
Нині в музеї будують плани на найближче майбутнє. Створюються власні фото- і відеофонди.
— Ми хочемо організовувати екскурсії для школярів молодшого та середнього віку, щоб ознайомити їх з історією одного з містоутворюючих підприємств, трудовими подвигами їх батьків, дідів. Для школярів старшого віку такі екскурсії матимуть профорієнтаційний характер, — розповів директор музею Валентин Болдирєв.
На знімку:  начальник  морського торговельного порту «Южний» Юрій Крук (ліворуч) і перший в історї порту капітан Станіслав Незавітін (у центрі).

Фото автора.