Умань і подібні їй міста повинні мати особливий статус. Про це заявив на святкуванні 393-ї річниці міста Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Вітаючи уманчан зі святом, він підкреслив, що їхнє місто, розташоване в центрі країни, має колоритну, інколи трагічну історію.
Голову парламенту приємно вразили дух колективізму та відкритість людей. А це у нинішній непростий час, на його думку, надзвичайно важливо. Володимир Литвин подякував усім, хто сьогодні живе і працює тут, з повагою згадав засновників, захисників і тих, хто відбудовував місто з руїн.
З нагоди Дня міста він передав медичне обладнання реабілітаційному центру для ветеранів війни і праці, відкритому напередодні.
Після урочистостей на прес-конференції Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що не бачить підстав для безглуздого блокування парламентської трибуни. «Якщо подивитись предметніше на те, що відбувається в країні, можна зробити висновок: ведеться цілеспрямована лінія на зруйнування країни для захоплення влади», — зазначив він.
Глава парламенту звернув увагу на те, що Партія регіонів блокує парламентську трибуну під приводом підвищення соціальних стандартів, не голосуючи при цьому за цей законопроект. Окрім того, Володимир Литвин підкреслив, що також заблоковано діяльність Верховної Ради Автономної Республіки Крим, фактично не працюють конституційні органи влади держави, немає голів Антимонопольного комітету, Держкомтелерадіо, не призначено міністрів, які прямо пов’язані із гарантуванням національної безпеки країни.
За його словами, знову-таки, розгляд цих питань блокує Партія регіонів. «Опозиція повинна критикувати владу, але руйнувати країну — це злочин», — наголосив він.
На запитання журналістів, чи запрацює Верховна Рада наступного тижня, керівник парламенту висловив думку, що розробляється чергова комбінація, щоб не розглядати закон про підвищення соціальних стандартів. Голова Верховної Ради нагадав, що пропонувалися будь-які варіанти для ухвалення згаданого документа, однак всі вони не були підтримані.
Володимир Литвин зазначив, що пропонуватиме парламентаріям затвердити регламент, зафіксувати неприпустимість руйнування влади, скасувати Постанову про зміну способу голосування. «Є підстави припускати, що розробляється нова комбінація, щоб демонструвати турботу про людей: пропонувати ухвалення соціальних законопроектів, самим не голосуючи за них, і навпаки. Я дуже хочу помилятись», — підкреслив він.
Володимир Литвин також розповів, що підписав розпорядження про відрахування більш ніж шести тисяч гривень із заробітної плати одного з народних депутатів для відшкодування пошкодженого ним у сесійній залі мікрофона.
Окрім того, глава парламенту повідомив, що фракція Блоку Литвина пропонуватиме кандидатуру керівника секретаріату фракції, досвідченого юриста Олександра Осадчука на призначення його членом Центральної виборчої комісії. Він сказав, що вже направив листа Президентові із проханням внести зазначену кандидатуру до Верховної Ради для затвердження. Адже саме парламент звільняє і призначає членів Центральної виборчої комісії.
Також Володимир Литвин нагадав, що у Верховній Раді вже є подання на звільнення Анатолія Писаренка з посади члена ЦВК у зв’язку із завершенням терміну його перебування на цій посаді.
Голова Верховної Ради зазначив, що це питання має бути вирішене, бо якщо член ЦВК, не маючи повноважень, бере участь у засіданнях, то будуть підстави говорити про нелегітимність рішень, ухвалених Центрвиборчкомом.
На знімку: Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і народний депутат Сергій Терещук спілкуються з уманчанами.