«Трагічний парадокс полягає в тому, що пожвавлення експорту та української економіки загалом веде до колапсу національного бюджету. Це результат спотвореної податкової політики держави». Так колишній голова Національного банку України Сергій Тігіпко прокоментував результати виконання бюджету країни за вересень.
В бюджетній системі було встановлено два антирекорди. По-перше, податкові надходження до державної скарбниці склали всього близько 1,5 млрд. грн. — так мало податківці в цьому тисячолітті ще не збирали. По-друге, сума відшкодування ПДВ — 7,1 млрд. грн. вперше перевищила суму імпортного ПДВ — 6,5 млрд. грн. У результаті доходи державної скарбниці впали на 40% порівняно з показниками вересня 2008 року. Державний бюджет стоїть на межі колапсу. Недобір податків за підсумками року може перевищити 35 млрд. грн., що призведе до необхідності різкого скорочення державних видатків, у тому числі й соціального характеру. 
«У такій ситуації можна звинувачувати і неметких політиків, і світову економічну кризу, — заявив Сергій Тігіпко. — Однак головна причина полягає у вадах податкової системи». Основою наповнення державного бюджету в нас є сплата ПДВ при ввезенні товарів та послуг. Вона хороша тільки тоді, коли імпорт переважає експорт, а країна живе за рахунок накопичення зовнішніх боргів, які пускаються на проїдання. 
Криза примусила українську економіку трансформуватися: імпорт товарів народного споживання падає, експорт якщо й не зростає, то знижується меншими темпами, різко скоротилися обсяги зовнішніх запозичень й почали збільшуватися внутрішні заощадження. Ці позитивні тенденції рано чи пізно приведуть економіку України до одужання, але вони ж і вб'ють державний бюджет. Адже надходження від імпортного ПДВ будуть неухильно знижуватися, а кількість заявок на відшкодування ПДВ експортерам зростатиме. На думку Сергія Тігіпка, із ситуації, що склалася, є тільки один вихід — негайна реформа податку на додану вартість з відмовою від відшкодування ПДВ та обкладання цим податком тільки кінцевого споживання всередині країни.
Прес-служба Сергія Тігіпка.