6 жовтня на сесії Херсонської облради буде розглянуто звернення голів місцевих рад і міських голів області, прийняте ними на розширеному засіданні консультативно-дорадчої ради з питань забезпечення діяльності місцевого самоврядування в Херсонській області та його розвитку.
Зокрема, територіальні громади Херсонщини у своєму зверненні до Президента, Верховної Ради і Кабінету Міністрів вважають, що на сьогодні в Україні назріла необхідність внесення до Конституції і законів України змін, що вдосконалюють систему місцевого самоврядування і підвищують ефективність регіональної політики, а також приводять їх у відповідність з Європейською Хартією місцевого самоврядування, ратифікованою Верховною Радою. Керівники територіальних громад Херсонської області заявляють, що саме зараз необхідно здійснити низку першочергових заходів на шляху формування ефективної влади, здатної забезпечити гідний рівень життя територіальних громад і, зокрема, забезпечити дотримання принципу повсюдності місцевого самоврядування на території України, відновити повноцінне реальне самоврядування на рівні областей і районів.
Керівники місцевого самоврядування Херсонської області, котрі підписали звернення до керівництва країни, вимагають на загальнодержавному рівні усунути дублювання повноважень органів регіонального самоврядування і місцевих державних адміністрацій. Також глави громад області пропонують першочергові заходи для реалізації своїх пропозицій. Це, на їхню думку, створення власних виконавчих органів, підзвітних і підконтрольних місцевим радам, створення виконавчих комітетів відповідних районних рад і припинення діяльності районних держадміністрацій та інші заходи.
Ініціатори звернення висловили переконання, що за таких умов районні й обласні ради зможуть одержати реальні важелі на здійснення цільових програм розвитку відповідних територій, формування бюджету і будуть правомочні порушувати питання про відповідність виконавчих органів і їх посадових осіб.
Херсонська область.