«Ми все повинні зробити, щоб мати освічену націю. У цьому є особлива місія держави», — сказав Президент Віктор Ющенко під час учорашньої зустрічі з членами Спілки ректорів вищих навчальних закладів України. Глава держави наголосив на особливій ролі освітян як «авангарда, за яким йшло все суспільство» та закликав представників української вищої школи дбати не лише про високі стандарти навчання, а й формувати активну громадянську патріотичну позицію студентства. Також В. Ющенко запропонував вищим навчальним закладам долучитися до національних гуманітарних проектів — вшанування жертв голодомору, відбудова Батурина, відзначення річниць бою під Крутами...

Свідченням державної уваги до цієї сфери Президент назвав динамічне зростання бюджетних видатків на освіту: якщо у 2004 році ця сума становила 18,3 мільярда гривень, то у 2008 році обсяги фінансування сягнули 58,3 мільярда гривень, склавши 6,1 відсотка ВВП, на 2009 рік планові видатки мають становити вже 65,8 мільярда гривень, а за проектом Держбюджету на 2010 рік вони мають сягнути 77,3 мільярда гривень. При цьому, зауважив Президент, бюджетні кошти давали велику віддачу, зокрема, завдяки здійсненню реальних реформ освіти — запровадження зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників та приєднання України до Болонського процесу. А внаслідок запровадження Єдиної тарифної сітки 2008 року розміри посадових окладів педагогічних працівників збільшилися майже на 45 відсотків.
Під час зустрічі Президент запропонував ректорам спільно обговорити і сформувати єдине бачення подальших кроків модернізації вищої освіти. Насамперед йдеться про удосконалення мережі вищих навчальних закладів та їхньої структури. Сьогодні мережа вищих навчальних закладів України налічує 881 заклад. Із них 353 мають ІІІ-ІV рівні акредитації (університети, академії, інститути, консерваторії). Як приклад глава держави навів такі країни, як Велика Британія, де відповідний показник становить 96, Франція — 78, Італія — 65, Іспанія — 5, Польща — 11. Проблемою багатьох закладів є замала кількість студентів, що в середньому становить всього 6,6 тис. осіб, коли у більшості країн світу в університетах навчається в середньому 30 тисяч студентів. У контексті здійснення подальших реформ освіти В. Ющенко нагадав, що в інтегруванні до Болонського процесу Україна має продемонструвати послідовність, зокрема виконати такі вимоги, як моніторинг запровадження у вищих навчальних закладах кредитно-трансферної системи; організувати освітній процес відповідно до європейських стандартів; створити національні рамки кваліфікацій відповідно до загальноприйнятої європейської практики. Це має бути зроблено з тим, щоб уже з 2010 року включитися до реалізації другого етапу Болонського процесу, який триватиме до 2020 року. Президент також висловив готовність сприяти створенню умов для автономії навчальних закладів і підписати відповідний указ щодо тих навчальних закладів, які готові самостійно відповідати за навчальний процес, управління об’єктами інтелектуальної власності, самостійно розпоряджатися заробленими коштами, повідомляє прес-служба глави держави.