У серпні наступного року Всеукраїнське фізкультурно-спортивне товариство «Колос» АПК України відзначатиме 60-й день народження. Важко в одному матеріалі навіть нагадати славні віхи цієї організації, котра дзвінких перемог у великому спорті досягла (у лавах колосівців — великий загін чемпіонів світу, Європи, Олімпійських ігор, України та колишнього Союзу). Лише на останній Олімпіаді в Пекіні посланці товариства вибороли дві золоті, дві срібні і бронзову медаль. Але головне покликання «Колоса» — організація фізкультури на селі та оздоровлення населення. Тут титанічна робота велася завжди. І тепер, за нелегких часів, свою дуже корисну місію припиняти товариство не збирається.
Як кажуть, успіх справи багато в чому залежить від керівництва, його зацікавленості, вірного служіння людям. «Колосу» дуже поталанило, бо ось уже 35 років ним керує людина розумна, освічена, красива, з державним поглядом — Анатолій Петрович Усенко (на знімку). Сам у минулому відмінний велосипедист — майстер спорту, заслужений тренер України, заслужений працівник культури. Його заслуги відзначено численними державними нагородами та олімпійським орденом.
Особливою гордістю Анатолія Петровича стала організація та проведення Всеукраїнських сільських літніх спортивних ігор.
— Я завжди пропоную спортивним функціонерам усіх рівнів: організаторський досвід у вас є і, маючи бажання, ви знайдете можливість проводити різноманітні турніри, організовувати спортивні секції, виховувати справжню олімпійську зміну, — каже лідер спортивного руху на селі. — Адже це конкретна робота в ім’я здорової України. На жаль, нині реально підростає покоління пива, горілки і наркотиків. У нашому спорттоваристві серйозно працюють над виконанням державних документів щодо оздоровлення сільського населення, зокрема дітей. Для цього і створили відповідну програму серед шістнадцяти категорій, починаючи з дошкільнят і закінчуючи ветеранами.
Черговий багатоетапний марафон завершився минулої суботи спортивно-художнім святом на стадіоні «Прогрес» у Баришівці, що на Київщині. Отже, сільські ігри—2009, участь в яких взяли 3 423 667 мешканців сіл і селищ з усіх районів України, фінішували.
«Даруймо радість дітям!»
У рамках цього грандіозного заходу відбувся ще й всеукраїнський футбольний дитячий фестиваль серед сільських школярів та дітей-сиріт із шкіл-інтернатів під гаслом «Даруймо радість дітям!». Надійне плече спорттовариству «Колос» у проведенні цього надзвичайно важливого загальнодержавного заходу підставили Федерація футболу України на чолі з президентом Григорієм Суркісом, Міністерство агропромислової політики України, Мінсім’ямолодьспорт, Національний олімпійський комітет, Міністерство освіти і науки.
На старт змагань вийшло (ви тільки вдумайтеся в ці цифри!) 50 тисяч команд. Це два мільйони (!) дітей. А в суперфіналі в кількох вікових групах змагалося 84 команди (1100 хлопців і дівчат).
У дівчат серед районних ЗОШ (гравці —1994 року народження) перемогла команда Хмільниківської школи (Вінницька область). Серед сільських ЗОШ (гравці того самого року народження) першими стали дівчата із села Дачне Одеського району Одеської області. Районні ЗОШ (гравці — 1995 року народження): чемпіонки команда «Біличанка» (Києво-Святошинський район Київської області). Сільські ЗОШ (гравці — 1995 р. н.): 1. село Коломак (Валківський район Харківської області).
У хлопців турнір серед шкіл районів виграли: команди, де гравці 1994 року народження, — Сарненський район (Рівненська область); 1995 р. н. — Полонська гімназія (Хмельницька область). Змагання серед сільських шкіл. 1994 р. н. — село Осокорівка (Нововоронцовський район Херсонської області); 1995 р. н. — село Щасливе (Бориспільський район Київської області).
У турнірі серед шкіл-інтернатів (гравці — 1994-1995 років народження) серед хлопців найсильнішими були представники Гадяча (Полтавська область). Змагання серед дівчат виграла команда з Тульчинської школи-інтернату.
Звичайно, для переможців і призерів було море призів і нагород. Особливо цінними серед них були м’ячі та ігрова форма. Слід сказати, що найщедрішою на подарунки дітям була Федерація футболу України.