Учора на погоджувальній раді Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив, що в розкладі засідань назбиралося півтори сотні питань. Через те, що трибуну блокували, практично всі вони перейшли з минулого сесійного тижня. Тож ключовим питанням на вчорашньому зібранні став знову-таки пошук компромісу й узгодження позицій партій.
Кожен із політичних лідерів перед тим, як озвучити позицію сили, яку представляє в парламенті, наголошував на необхідності розблокування Верховної Ради. Однак підстав вважати, що бодай хтось готовий зробити крок назустріч опонентові, ніхто із виступаючих не дав. Так, представник БЮТ Андрій Кожем’якін підкреслив, що його колеги по фракції згідно із розкладом засідань Верховної Ради готові працювати за умови, якщо Партія регіонів дасть таку можливість. Він також звернув увагу колег на актуальність зняття депутатської недоторканності та інших привілеїв з народних обранців. А також на вирішення кадрових питань.
У відповідь керівник «НУ—НС» Микола Мартиненко укотре наголосив на абсурдності підняття соціальних стандартів. Мовляв, борючись у такий спосіб із бідністю, можна збанкрутити всі підприємства. Перед тим, як говорити про подібні зміни, слід розглянути всі питання, пов’язані з бюджетом, і тільки потім ухвалювати якесь рішення, підкреслив він.
Однак позиція Партії регіонів із вуст Олександра Єфремова залишалася незмінною — повернення до звичайної процедури голосування і першочерговий розгляд соціальних документів. Потім регіоналам здається доцільним розглядати питання з наповнення держбюджету, а пізніше заслухати звіт про виконання цьогорічного кошторису із залученням представників уряду, керівників відповідних міністерств, НБУ і Рахункової палати.
Комуністична партія, зі слів Адама Мартинюка, проти питань, які значаться в порядку денному, не заперечує. Водночас парламентарій звернув увагу колег на необхідність визначитися із датою проведення виборів у місцеві органи влади. Це питання, мовляв, турбує виборців не менше, аніж підвищення зарплат. Народний депутат також повідомив, що нині в комітетах знаходиться низка законопроектів, які очікують на розгляд більш як рік. До речі, зі слів глави парламенту Володимира Литвина, на вчорашній погоджувальній раді були відсутні 10 керівників парламентських комітетів.
Найлаконічнішим у своєму виступі був представник Блоку Литвина Ігор Шаров. Він лише поінформував, що фракція сьогодні у 100-відсотковому складі буде присутня на засіданні. Кожен народний депутат буде готовий працювати.
Палка дискусія розгорнулася, коли народні обранці приступили до того, в який спосіб провести і з чого розпочати сьогоднішнє засідання. Від аргументування тієї чи іншої позиції політики перейшли до взаємних звинувачень. Намагаючись знайти точку порозуміння, Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував народним депутатам прийняти постанову, згідно з якою визнати неприпустимим блокування роботи парламенту, доручити профільному комітету врегулювати питання у відповідному проекті Регламенту Верховної Ради, а також визнати такою, що втратила чинність, постанову про зміну процедури голосування за соціальний законопроект. Він також повідомив, що готова доповідь Національної академії наук про вплив економічної кризи на населення України. Вона зайняла 600 сторінок і потребує публічного обговорення у Верховній Раді з представниками різних гілок влади, підкреслив очільник парламенту.
Однак народним обранцям, схоже, найближчим часом не до цього. Компромісний варіант постанови зазнав жорсткої критики і з боку Партії регіонів, і від БЮТ. Тож депутати вчора так і не змогли домовитися.
— Нині є всі підстави розглядати закон про соціальні стандарти, — підкреслив пізніше на брифінгу Голова Верховної Ради Володимир Литвин.
Він зауважив, що готовий ставити на голосування кожен пункт постанови окремо, але цей варіант не задовольняє народних депутатів, бо нині про підвищення соціальних стандартів не йдеться. Володимир Литвин звернув увагу журналістів на те, що на сьогодні, окрім Верховної Ради, також заблоковано роботу кримського парламенту, конституційних інститутів (Фонд держмайна, Антимонопольний комітет тощо), не кажучи вже про міністерства фінансів, оборони і закордонних справ.
На думку політика, йде процес свідомої руйнації держави. «Інакше як безумством це пояснити не можна», — наголосив Володимир Литвин. Він підкреслив, що пропозиції, які можуть зрушити процес з місця, спочатку сприймаються ніби позитивно, потім — мовчки, а наприкінці оголошується відповідна установка: «нічого не буде, бо бути не може».
Зі слів глави парламенту, нині він зробив усе, що міг. І незважаючи на те, чи блокуватиметься трибуна, він готовий і надалі працювати над пошуком компромісу.
 
На знімку (зліва направо): Олег Зарубінський, Валерій Сушкевич, Тетяна Бахтеєва.