Сьогодні у Кременчуці поховають 48-річного керівника міста Олега Бабаєва, котрого минулої суботи вбили найняті кілери. Сталося це близько 9 години 40 хвилин біля будинку № 46 на вулиці Сумській.

Згадана багатоповерхівка розташована неподалік приватного будинку загиблого. Вихідного дня Олег Бабаєв виїхав із дому на власному «Мерседесі», поспішаючи на тренування (зазвичай саме в цей час він грав із друзями у футбол), і зупинився біля контейнерів для побутових відходів, щоб викинути пакети зі сміттям. Там його, з усього видно, вже чекали вбивці, котрі під’їхали туди на легковому автомобілі ВАЗ-2109. З нього, за свідченнями очевидців, пролунало три постріли з гладкоствольної зброї. Від вогнепального поранення у груди Олег Бабаєв помер на місці надзвичайної події.

Керівництво місцевої міліції оголосило план «Перехоплення», та затримати автівку з імовірними кілерами по гарячих слідах їхнього тяжкого злочину не вдалося. Повідомлення деяких ЗМІ про те, що згаданий ВАЗ-2109 було виявлено того дня на межі Полтавської області, правоохоронці не підтвердили. Тож вони просять небайдужих громадян, насамперед водіїв автівок, які орієнтовно в час НП та одразу після неї рухалися прилеглими до центру Кременчука вулицями, надати слідчим записи їхніх відеореєстраторів та іншу інформацію, що сприятиме розкриттю цього резонансного злочину. Товариші загиблого вже оголосили про створення ними спеціального фонду для винагороди за найістотніше сприяння слідству. Його ведуть кваліфіковані фахівці з Кременчука, Полтави та Києва.

Президент України Петро Порошенко доручив правоохоронцям оперативно розслідувати вбивство Олега Бабаєва та обстріл будинку міського голови Львова Андрія Садового. Процесуальне керівництво діями міліцейських слідчих здійснює прокуратура. За інформацією прес-служби прокуратури області, кримінальне провадження відкрито за ознаками статті, що передбачає відповідальність за умисне вбивство. При цьому наближені до міністра внутрішніх справ посадовці не виключають, що в цьому випадку може йтися навіть про терористичний акт. За словами начальника відділу зв’язків із громадськістю обласної міліції Юрія Сулаєва, слідство відпрацьовує різні версії злочину. В тому числі ті, що пов’язані зі службовою діяльністю пана Бабаєва на посаді міського голови Кременчука, його попередньою підприємницькою діяльністю та, власне, «побутовими» мотивами чиєїсь особистої неприязні.

Нагадаємо, що азербайджанець за національністю Олег Бабаєв народився у Курську (до речі, його батьки хотіли поховати сина саме в цьому російському місті, де вони живуть і зараз, але потім погодилися з мотивацією вибору місця вічного спочинку інших близьких родичів, друзів і багатьох кременчужан). 

Нагадаємо, що Олег Бабаєв найбільше справ устиг зробити на посаді міського голови Кременчука. Під час влаштованого наприкінці цьогорічного червня опитування його рейтинг у місті сягав 71,56 відсотка. Чимало земляків вважають Бабаєва найкращим очільником промислової «столиці» Полтавщини часів нашої Незалежності. Тож суботнього вечора після вбивства пом’янути свого керманича у сквері «Жовтневий» зібралися кілька тисяч кременчужан. До великого портрета покійного люди несли живі квіти, запалювали тут лампадки, пропонували перейменувати згадану зелену оазу, впорядковану завдяки наполегливості міського голови, на сквер Олега Бабаєва. На очах багатьох бриніли сльози... До речі, й кілька років тому, і напередодні вбивства очільника Кременчука називали одним із головних претендентів на посаду голови Полтавської облдержадміністрації. Дехто навіть вважає, що саме в такий бузувірський спосіб йому завадили стати керівником виконавчої влади області.

Без сумніву, були в нього вороги й із числа бізнесових «королів» Кременчука, котрі при минулому керівництві міста почувалися значно вільніше. Однак пік загострень стосунків між ними (із взаємними публічними звинуваченнями, судами, «війною» у ЗМІ тощо), здавалося, вже минув. Тож народний депутат України від Кременчука Юрій Шаповалов, який товаришував із Олегом Бабаєвим, нагадав: «У нашій країні йде війна. І що більшою буде дестабілізація в Україні, то більше це на руку сепаратистам і Росії. Я не вірю в те, що хтось у нашому місті здатен на такий злочин. І вважаю, що це — зовнішній дестабілізуючий чинник. Утім, остаточні висновки зроблять правоохоронці». Саме зі згаданим дестабілізуючим чинником передовсім пов’язують убивство пана Бабаєва і голова Полтавської ОДА Віктор Бугайчук та перший заступник міського голови Кременчука Віктор Калашник, який сьогодні виконує обов’язки очільника міста.

Полтавська область.