У Краматорському художньому музеї проходить виставка робіт тутешнього автора Івана Базилевського. Художник працює в живописі, графіці, монументально-декоративному мистецтві. Торік він створив пам’ятник Тарасу Шевченку на одній із центральних площ міста.
«Особливе місце в творчості Івана Базилевського посідає військова тематика, — розповіла директор музею Олена Орлова. — Наприклад, картина «Вісники. Травень 1945 року»: хлопчик-листоноша наче ширяє над землею, над полем червоних маків, які символізують кров, пролиту солдатами. Комусь він несе радісну звістку, комусь — горе». До речі, американські туристи, які побачили цю картину в музеї, замовили авторську копію: вона поповнила одне із зібрань за океаном.
На виставці також є портрети відомих земляків: наприклад, поета-фронтовика Миколи Рибалка. З війни він повернувся сліпим. Рядок із вірша — «Я памятникам звездным поклонюсь» — написаний на картині його рукою. «Навіть якби в своєму житті Микола Рибалко написав один-єдиний цей рядок, йому можна було би ставити пам’ятник! — вважає Іван Базилевський. — І коли був уже готовий портрет, я сказав: «Миколо Олександровичу, добре, якби цей рядок був написаний вами». — «Так я ж нічого не бачу». — «Нічого, я покажу, де писати». І поет вивів слова наосліп».
Дуже скромним і тактовним, за спогадами художника, виявився Герой Радянського Союзу Василь Молчанов. «Я вже завершив портрет, але не вистачало «зірочки» на піджаку, — пригадує Базилевський. — Тоді попросив ветерана наступного разу вдягтися із відзнакою. Приходить Василь Михайлович, а «зірочки» немає. Що ж таке? «Та знаєш, незручно якось», — каже. І дістає «зірочку», загорнуту в хустинку, із кишені піджака. Ось такою скромною людиною він був».
На знімку: «Вісники. Травень 1945 року».
Художник Іван Базилевський.
Фото Олексія БУДЬКА.