Президентська кампанія в Україні має завершитись обранням глави держави громадянами, а не призначенням його судом чи шляхом будь-яких маніпуляцій. Про це заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович в ефірі «5 каналу».
Він не відкидає можливості реалізації різних сценаріїв щодо намагань зриву виборів. Відповідаючи на запитання, чи можливий, зокрема, такий варіант після першого туру через певне бойкотування з боку членів ЦВК у вигляді невиходів на роботу з різних причин, політик зазначив: «Можливі різні сценарії. Але я сподіваюсь, що суспільство вже мало перехворіти такими екстремальними підходами, які почали демонструватися від 2004 року».
«Я впевнений, що ми не будемо мати страйку в ЦВК. А якщо будуть намагання такого бойкотування на рівні ЦВК, то знайдеться законодавче рішення і на такий підхід», — наголосив він і зауважив: «І щоб такого не сталося на виборчих дільницях, законом (про вибори президента. — Ред.) передбачена норма про те, що дільничні комісії формуються без обмеження чисельності всіма кандидатами, але рішення приймаються більшістю голосів від присутніх на засіданні комісії».
Водночас О. Лавринович висловив переконання в тому, що перебування Анатолія Писаренка, котрий досяг пенсійного віку, у складі ЦВК не стане причиною скасування результатів виборів. Хоча політик спростував думку про те, що голос Писаренка суттєво вплине на результати виборів, все-таки не виключив того, що при ухваленні рішень це може призвести до певних проблем.
Відповідаючи на запитання щодо можливого розподілу владних повноважень між лідерами президентських перегонів після завершення кампанії, О. Лавринович зазначив, що вважає цю тему завчасною. Проте, за його словами, після виборів у державі має працювати єдина влада. «Бо коли у нас зараз відбуваються змагання між органами влади і між посадовими особами державної влади, це шлях до руйнації країни», — переконаний він.
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.