Тиждень, що минає, розпочався зі скандалу. Спочатку уряд, усупереч указу Президента, рішенням судів, ухвали Одеської обласної ради, постановив провести аукціон з продажу тамтешнього припортового заводу. У вівторок Фонд державного майна виконав урядову постанову. Стартова ціна становила 4 мільярди гривень, а торги припинилися після того, як ціна підприємства перетнула позначку у 5 мільярдів гривень. Господарем найпотужнішого хімічного підприємства країни стала компанія, яку пов’язують з іменем мільярдера Ігоря Коломойського.
Реакція політиків та економістів не забарилася, пролунав і критичний голос Президента Віктора Ющенка. Відтак прем’єр Юлія Тимошенко побачила змову покупців, хоча незадовго до аукціону стверджувала, що він пройде прозоро і чесно, а за рахунок продажу ОПЗ вдасться залатати величезну діру в державному бюджеті. Отож ФДМ скасував результати аукціону, після чого переможці конкурсу заявили, що відстоюватимуть своє право на підприємство у судах. Відтак експерти й аналітики побачили змову не покупців, а Юлії Тимошенко з Ігорем Коломойським.
А лідер «Фронту змін» народний депутат Арсеній Яценюк заявив у Тернополі, що підсумки аукціону — частина великої політичної гри, в тому числі один із шляхів збирання коштів на вибори.
У свою чергу Голова Верховної Ради Володимир Литвин охарактеризував ситуацію з продажем Одеського припортового заводу «як велику аферу». «Дуже дивною видається позиція Фонду державного майна, коли спочатку визначається стартова ціна у 4 мільярди гривень, а після того, як знаходиться покупець, який пропонує не набагато більшу суму, результат угоди анулюється й заявляється про те, що об’єкт коштує вдвічі дорожче», — сказав він на зустрічі з мешканцями Болграда Одеської області. І пообіцяв ініціювати прийняття закону про заборону продажу ВАТ «Одеський припортовий завод» у найближчі роки.
У середу відбулася традиційна прес-конференція глави держави. Віктор Ющенко закликав громадян об’єднатися довкола нього для прийняття нової Конституції й запевнив журналістів, що переможе на майбутніх президентських виборах.
У свою чергу прем’єр Юлія Тимошенко протягом тижня пообіцяла скасувати ринковий збір, перекласти турботу про школу на плечі батьків учнів та допомогти бібліотекам і бібліотекарям. Проте, схоже, громадяни добре знають приказку «Обіцянка-цяцянка, а дурневі — радість». І результати опитувань, про які чомусь мовчать соціологи, засвідчують: вони не хочуть бути дурнями.
Складні часи переживає Партія регіонів та її лідер Віктор Янукович, який поки що зберігає свій високий рейтинг. Щодня лави монолітної колись ПР потрясають скандали. Нещодавно дав про себе знати народний депутат Василь Кисельов, якого виключили з лав Партії регіонів. І його зізнання журналістам не додають балів регіоналам.
Немає сумніву: що ближче перегони, то більша кількість скандальних заяв, компромату посиплеться на голови майбутніх виборців.