Народний депутат України, голова Української народної партії Юрій Костенко (на знімку) на прес-конференції у Чернігові зазначив, що низькі соціальні стандарти, які діють у державі, не відповідають її економічному потенціалу. На його думку, лише встановлення ринкової орендної плати в 5—10 мільярдів доларів щорічно за базування Чорноморського флоту Російської Федерації у Криму додало б у бюджет України значні неемісійні суми. Ю. Костенко, проаналізувавши світовий досвід у цьому плані, повідомив, що найнижча орендна плата за розташування чужоземних військових баз нині становить 15 мільярдів доларів, а найвища — 150 мільярдів доларів. Згідно з угодою про умови базування російського флоту в Криму уряд з 2008 року має право встановлювати ринкову ціну за оренду землі росіянами в такому вартісному діапазоні. Якщо Російська Федерація не готова платити справжню ціну за базування свого флоту, заявив він, то відповідно повинна відмовитися від диктування українцям світових цін на газ.
Крім того, народний депутат України вважає за необхідне підвищити тарифну ставку на транзит російського газу до ЄС, що дало б до бюджету 4 мільярди доларів.
Голова Української народної партії повідомив, що УНП не голосуватиме за проект бюджету соціальних обіцянок. Він переконаний, що нині йде змагання між БЮТ та Партією регіонів за те, хто більше запропонує людям. «Це продовження політики популізму, — наголосив Ю. Костенко. — Замість того, щоб відроджувати українське виробництво, головні зусилля спрямовуються на те, щоб купити довіру виборців для майбутнього кандидата на виборчих перегонах. Звідки візьмуться кошти на передбачене на папері підвищення зарплат кожній соціальній категорії — пенсіонерам, багатодітним, вчителям, лікарям?»
Відповідаючи на запитання «Голосу України», в чому полягає відмінність його кандидатури, яку центральний провід УНП запропонував з’їзду для балотування на посаду Президента, від Віктора Ющенка, він сказав: «Костенко — правий політик з правим рецептом вирішення будь-яких українських проблем. Ющенко представляє ліберальну політичну течію. Це абсолютно різна економічна політика».
Також лідер УНП розкритикував ідею народного депутата Сергія Терьохіна, який запропонував збільшити на два відсотки податки на своїх виробників, щоб потім ці кошти спрямовувати на підтримку української культури. На думку Ю. Костенка, потрібно боротися за встановлення європейського рівня гастрольних зборів із російських виконавців, а не за збільшення податкового тиску. Тоді будуть гроші й на свою культуру.
 
Чернігів.
Фото автора.