Президентські перегони розпочнуться за кілька тижнів. Однак запекла агітація давно розпочалася. Недовіра та криза викликають у людей небажання брати участь у голосуванні, запевняють політологи. Чи прийдуть рівняни на народне волевиявлення? Це та інше обговорювали на засіданні Незалежного громадського прес-центру «Рівненський вибір—2010».

— Голосувати прийде менше людей, ніж на минулих президентських виборах. Першочергове завдання — зробити так, щоб виборець повірив політику, а це складно, — наголосила політолог, доцент Рівненського державного гуманітарного університету Катерина Луценко. — Нинішні вибори відкривають нам чимало «нових облич» серед кандидатів або демонструють «сильних» учасників президентських перегонів. Для того, щоб українці йшли на вибори, людям найперше потрібно дати гарантії економічної стабільності.

Катерина Луценко прогнозує можливість махінацій: підкуп голосів або підміни бюлетенів. Ймовірна вартість одного голосу, на її думку, може коливатися в межах ста гривень.

А ось начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Рівненської ОДА Михайло Банацький стверджує, що рівняни цього року убезпечені від будь-яких порушень на виборах:

— На Рівненщині 755 відділень реєстру. Зараз вони опрацьовують документи, які збиралися до 15 вересня. Тобто всі виправлення щодо іменних повідомлень вносяться у електронну базу. Нині ми готові до виборів на 80 відсотків, а коли закінчимо вносити дані, то будемо готові на всі 100, — пояснює Михайло Банацький. — У нас кваліфіковані працівники, і, на щастя, ми добре забезпечені комп’ютерами, на відміну від інших областей, де досі існує карткова система ведення реєстрації виборців.

— Найбільше помилок допускається у датах народження та місці реєстрації, — продовжує Михайло Банацький. — А щодо «мертвих душ», то цього року ми зразково попрацювали над цим. Тому зі спокоєм кажу: на виборах 2010 року у списках виборців мерців не буде!

Однак поки що прогнозувати, хто має більші шанси на перемогу, експерти не беруться.

 

Рівне.