Про це на прес-конференції в Києві заявив директор департаменту вищої освіти Міносвіти Ярослав Болюбаш. Нагадаємо, нещодавно уряд схвалив законопроект про внесення змін до Закону «Про вищу освіту». В новому проекті відмовилися від освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста та поняття рівнів акредитації вищих навчальних закладів.
— Передбачається перехід на триступеневу систему — це бакалавр, магістр, доктор PHD. Змінюються і підходи у термінах навчання магістрів — два-три роки. Це ніяк не означає, що буде масовий перехід на магістра. Існує проблема, як зуміти зламати цю психологію, що бакалавр — це незавершена освіта, ні, бакалавр — це вища освіта, де присвоюється кваліфікація, — відзначив він.
Ярослав Болюбаш не виключає, що законопроект зазнає змін у процесі прийняття.
— Але ми сподіваємося, що закон не стане предметом політичних дискусій. До нового року треба прийняти його хоча б у першому читанні, — сказав він.
На думку почесного президента Києво-Могилянської академії В’ячеслава Брюховецького, вітчизняна освіта не так уже й потребує докорінних змін.
— На жаль. У нас кожна нова команда, яку формує новий міністр, починає реформувати те, що зробили попередники. Відтак у нас немає наступності, — наголосив він. — Я позитивно ставлюся до реформи, окрім однієї тези. Знову ж таки, виходять з механічного поняття про вищу освіту, йдеться про кількісні показники. Говориться: для того, щоб бути університетом, необхідно мати шість тисяч студентів. До чого тут цифри? Тоді згідно з цією логікою необхідно було б закрити Принстонський університет, один з кращих у світі, Йельський університет, там по п’ять тисяч студентів. Питання не в кількості студентів у вузах, а в якості їх освіти. Коли ми почнемо говорити про ці речі, тільки тоді ця реформа стане продуктивною, інакше вона перетвориться на реформу заради реформи.
Водночас директор департаменту вищої освіти пояснив, що для класичних університетів норма — шість тисяч студентів, для галузевих, технічних, економічних — чотири тисячі, для однопрофільних академій — дві тисячі, за винятком військових та творчих, там ці критерії не враховують.