Закон про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів треба ухвалити вже у травні. На цьому наголосив Голова Верховної України В. Гройсман під час першого засідання експертної групи з питань підготовки законопроекту «Про вибори депутатів Верховної Ради АР Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» у четвер.

«Я хотів би, щоб ми стали єдиною командою і розробили спільний проект закону. Закликаю вас попрацювати, щоб ми внесли в сесійний зал Верховної Ради до кінця квітня узгоджений законопроект і в травні прийняли його», — сказав В. Гройсман.
До експертної групи з питань підготовки зазначеного законопроекту увійшли «всі, хто має відношення до розробки виборчого законодавства», зокрема, представники парламентського Комітету з питань правової політики та правосуддя, Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, представники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, центральних органів влади, Центрвиборчкому, експертного середовища, міжнародні експерти.
За підсумками засідання, як повідомила прес-служба Верховної Ради, В. Гройсман доручив Комітету з питань правової політики та правосуддя розробити на базі одного з існуючих проектів єдиний законопроект, який би відображав спільну позицію учасників експертної групи. Він запропонував обговорити попередню версію такого інтегрованого законопроекту на наступному засіданні через два тижні. «Ми маємо створити таку виборчу систему, яка б відповідала запитам суспільства», — зазначив В. Гройсман.
***
Буквально за півгодини після оприлюднення на сторінці Володимира Гройсмана інформації про створення робочої групи, ми отримали пропозицію щодо участі в засіданні цієї групи, розповіла координатор парламентських і виборчих програм громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська. За її словами, члени робочої групи, а це крім народних депутатів представники неурядових організацій та асоціацій місцевих органів влади, вирішили на узгодження системи місцевих виборів взяти два тижні.
«Протягом двох тижнів має бути напрацьоване спільне бачення стосовно виборчої системи. У нас є порозуміння щодо ключових питань. Зокрема, це двотурові вибори для міських голів у великих містах. Хоча розглядається питання внутрішнього бар’єра, тобто якщо кандидат набирає не 50+1% голосів, а розрив із другим кандидатом становить 15—20%, то, можливо, не варто витрачати кошти на другий тур. Оскільки і так зрозуміло, що перший кандидат переможе. Також усі погоджуються з тим, що мають бути застосовані відкриті списки. Питання лише у тому, на якому рівні», — розповіла О. Айвазовська.
Крім того, повідомила експерт, узгодження потребує питання застосування мажоритарної складової. На думку ОПОРИ, вона має працювати виключно у багатомандатних округах. «Для того, щоб нівелювати на мінімальному рівні адмінресурс та підкуп. Тим не менше, частина робочої групи вважає, що варто застосовувати мажоритарну систему в одномандатних округах. Проте це зменшує територію виборчої кампанії і є гарним підґрунтям для незаконних дій з боку кандидатів. Які, на жаль, часто не відповідають за них перед законом», — зауважила координатор ОПОРИ.
Водночас О. Айвазовська висловила сподівання, що протягом цих двох тижнів експертна група збереться щонайменше двічі для узгодження всіх спірних питань. Відповідно, сам проект закону буде підготовлено протягом місяця і внесено на розгляд парламенту. Адже часу залишилося не так вже й багато. Бо у разі запровадження нової системи, потрібен буде час для проведення просвітницької роботи серед виборців та навчання членів виборчих комісій.
Члени експертної групи (зліва направо): член Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Наталія Новак, заступник керівника апарату Верховної Ради — керівник головного юридичного управління Верховної Ради Михайло Теплюк і президент Інституту виборчого права (за згодою) Юрій Ключковський.
Голова Верховної Ради Володимир Гройсман.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.