Юрій Григорович за 41 рік ефективної трудової діяльності досяг таких творчих вершин, про які, певне, не мріяв.
Ну, про що міг думати випускник десятирічки, починаючи кар’єру радіомеханіком телевізійної майстерні? Однозначно, про вищу освіту, яку таки здобув у 1976-му. А бачив себе дипломований інженер вузла зв’язку в академіках, орденоносцях, керівниках багатотисячного колективу?
У науку тягнуло — факт, але зірки хапати з неба йому й не снилося. Радіотехніку він любив, думав про ефір і працюючи партійним функціонером, тому в неповні 40 залюбки перейшов на кафедру Черкаської філії столичного «політеха». Тут ось вже 21 рік і працює, пройшовши шлях від асистента до ректора нинішнього державного технологічного університету (з 1998-го). Відносно пізній прихід у науку відомий вчений і менеджер від Бога Юрій Лега компенсував надзвичайно продуктивною творчою роботою і як результат — вагомими здобутками.
За потужні наукові досягнення обраний номінантом Американського біографічного інституту «Видатні інтелектуали «світу», визнаний одним із 1000 відомих лідерів світового впливу і нагороджений іменною почесною медаллю «Тисячоліття-2000». За значний особистий внесок у розвиток і становлення системи освіти України і багаторічну наукову-педагогічну діяльність нагороджений золотою медаллю «За заслуги в освіті», Почесною Грамотою Верховної Ради України, орденом «За заслуги ІІІ ступеня», лауреат престижної премії імені В. Глушкова. Ім’я Юрія Леги, одного з 500 впливових особистостей, визнаних лідерами XXІ століття, занесено до книги «Лауреати України».
Саме під керівництвом Юрія Григоровича заклад отримав статус університету ІV рівня акредитації. Кількість студентів за роки його ректорства зросла з 4800 до 10000. Запроваджена екстернатна форма навчання, система перепідготовки кадрів, діє аспірантура.
Число наукових шкіл, зокрема, зросло втричі. За кількістю патентів та винаходів технологічний університет нині перший в регіоні. Уперше в області при ЧДТУ створено спеціалізовану вчену раду із захисту кандидатських дисертацій технічного спрямування.
Елементарне порівняння свідчить: за нинішнього ректора значно поліпшилися соціально-економічні показники діяльності університету — удвічі збільшилось число навчальних корпусів, придбано два гуртожитки, зріс обсяг позабюджетних коштів на утримання і розвиток матеріально-технічної бази, на забезпечення навчального процесу. На ремонт і розширення навчальних площ щорічно витрачається близько двох мільйонів гривень.
Як вчений Юрій Лега працює, зокрема, в галузі розробки принципів передачі інформації з використанням шумових сигналів, а також елементів та пристроїв обчислювальної техніки та систем управління. Має понад 300 наукових праць, з них — 53 патенти на винаходи, 27 монографій.
Він заснував і керує науковою школою з проблем розробки та дослідження телекомунікаційних систем з шумовими сигналами.
Та пріоритетною для нього була і залишається робота з молоддю.
— Спілкування зі студентами багато до чого зобов’язує, — зазначає Юрій Григорович. — Треба завжди бути в хорошій фізичній формі, постійно стимулювати навчання інтерактивними формами, дбати про соціально-побутові умови студентства і співробітників.
Можна довго розповідати про новації Леги, його авторитет не тільки на освітянській ниві. Та самі факти (Лега протягом останніх років — кращий роботодавець області, гуртожитки ЧДТУ — взірець для всіх ВНЗ; енергозберігаючі технології в університеті заощаджують тисячі гривень; автошкола, цех з виробництва вікон і дверей, побутові і оздоровчі об’єкти — на заздрість навіть киянам тощо) свідчать за себе.
Лега та його однодумці докладають максимум зусиль для вдосконалення навчального процесу і поліпшення умов праці, бо переконані, що, за словами прогресивного ректора, «патріотизм і державність починаються з освіти».
І це не патетика. Це доведена всім його життям правда.
Черкаси.
На знімку: Юрій Лега вміє оцінити працю достойників.
Фото Станіслава ЧУБАРЯ.