Це життєва філософія Тетяни Балагури — першої вчительки, удостоєної звання Героя України
З дитинства її захоплювала арифметика. І хоча вчилася в музичній та художній школах, у старших класах твердо вирішила стати учителем математики. Але доля розпорядилася інакше.
Тетяна перейшла до школи, де учителем української мови і літератури була Люція Михайлівна Вовк. Ця дивовижна жінка, про яку вдячна учениця згадує з особливою теплотою, і прищепила їй любов до рідної мови. На все життя! Одержавши атестат про середню освіту, випускниця уже без вагань переступала поріг Полтавського педагогічного інституту. Після одержання диплома їй пощастило працювати кілька років пліч-о-пліч з наставницею.
Тетяна Балагура (на знімку) — досвідчений і знаний у регіоні педагог, за плечима якої майже 30 років роботи. Останні дев’ять вона працює в одному з кращих шкільних закладів міста — ліцеї № 1 імені
І. П. Котляревського, де і розкрився її багатогранний талант. Вона — голова міського методичного об’єднання вчителів української мови та літератури, викладає в Полтавському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти імені М. Остроградського, систематично публікується у фахових журналах, має понад тридцять наукових робіт.
Лауреат Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року» 
2008-го стала лауреатом однієї з найпрестижніших премій Полтавщини — імені Івана Котляревського — в номінації «Освіта».
Головне для неї — вихованці. Шестеро з них ставали переможцями Всеукраїнської олімпіади з мови та літератури!
Багато років поспіль учителька очолює літературну студію «Перевесло», члени якої теж радують перемогами в республіканських і міжнародних конкурсах.
— Життя треба бачити серцем, — навчає Тетяна Іванівна.
У душі вона поетеса. Пише вірші з п’ятого класу, мріє видати збірку для дітей.
...Багато цікавих подій було в її житті. Та поїздка до відновленої гетьманської резиденції — Батурина — залишиться в пам’яті назавжди. Віктор Ющенко вітав її з присвоєнням звання «Герой України». Труд учительки пошановано «за визначний особистий внесок у розвиток національної освіти, впровадження інноваційних методів навчання і виховання молодого покоління, плідну педагогічну діяльність».
— Президент зізнався, що це була його мрія — присвоїти учителю «Героя України». Адже його мама теж була педагогом, і Віктор Андрійович знає, наскільки це важка праця. Поговорили ми і про проблеми вчительства, і про нашу Полтаву, — згадує Тетяна Іванівна.
Коли 1 вересня на урочистій лінійці ліцею директор Наталія Вергал повідомила, що відтепер в їхньому закладі працює Герой України — овації довго не вщухали! Любов учнів, повага колег — це найвища оцінка роботи педагога.
Полтава.

Фото Олега ЖУРАВЛЬОВА.