Заборгованість підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) за спожитий газ сягнула 2 мільярдів 781 мільйона 778,32 тисячі гривень. Такі дані наводить ДК «Газ України». Рівень проплат становить 56 відсотків. Низький рівень розрахунків ускладнює процес розрахунків НАК «Нафтогаз України» з російським ВАТ «Газпром» і може призвести до невиконання умов підписаних контрактів.

А тим часом уже у грудні установи охорони здоров’я, освіти та соціальної сфери Тернопільщини, що фінансуються з обласного бюджету, можуть залишитися без тепла. 
 На оплату енергоносіїв не вистачає більш як 3,5 мільйона гривень. Кредиторська заборгованість може виникнути через те, що підвищення тарифів на енергоносії відбулося вже після затвердження основних параметрів бюджету-2009. На додаткові кошти можна сподіватися лише за умови його перевиконання. Депутати облради ініціювали скликання позачергової сесії з тим, щоб серед інших вирішити і це питання, повідомляє наш власкор у Тернопільській області Любов ЛЕВИЦЬКА.
У Донецькій області до роботи в осінньо-зимовий період готові 99,4 відсотка котельних. Завершуються роботи на 12 котельних (більшість із них — відомчі). Стовідсотково готові до опалювального сезону школи, лікарні, дошкільні дитячі заклади. Якщо протягом трьох діб температура повітря триматиметься нижче 8 градусів, об’єкти соціальної сфери будуть підключені до тепла. Вживаються заходи для того, щоб забезпечити котельні твердим паливом.
А от питання з лімітами на газ ще не вирішене. «Навіть якщо ми проведемо відповідні заліки, у нас залишається борг майже 400 мільйонів гривень», — пояснив голова Донецької ОДА Володимир Логвиненко. Крім того, населення області має готуватися до підвищення тарифів на тепло, адже наступного року ціни на газ для підприємств ТКЕ зростатимуть щокварталу на 20 відсотків. Відповідно, теплопостачальники намагатимуться відшкодувати витрати за рахунок споживачів, повідомляє наш власкор Ліна КУЩ.
Тим часом Кам’янець-Подільська міська організація ВО «Свобода» звернулася до місцевої влади з вимогою провести перерахунок оплати за теплопостачання за 2006—2008 роки. Останні зими були не морозні. У тарифах на теплопостачання, наголошують заявники, було закладено температурні показники, що відрізнялися від фактичних. Отже, потреба в опаленні була меншою, ніж визначено розрахунком, відповідно, зменшилась і загальна сума витрат на газ. Зайво внесені кошти слід повернути споживачам, вимагають заявники, повідомляє наш власкор Віра ШПИЛЬОВА.