Учора Конституційний Суд України (КС) оприлюднив рішення, яким визнав такою, що не відповідає Конституції, Постанову Кабінету Міністрів «Про запобігання кризовим явищам у вугільній промисловості» від 2.04.2009 року №430 (крім п. 5). Цією постановою затверджено перелік вуглевидобувних підприємств, майно яких підлягало продажу в 2009 році на відкритому аукціоні та вирішувалися питання, пов’язані із забезпеченням продажу такого майна.
У рішенні КС зазначається, що згідно з чинним законодавством такі державні підприємства можуть бути відчужені шляхом приватизації у встановленому законом порядку, а визначена у постанові форма відчуження є звичайною, не приватизаційною, і тому виключає можливість отримання працівниками гарантованих законодавством пільг щодо першочергового придбання акцій та соціального захисту під час звільнення. До того ж кошти від продажу майна спрямовувались до спеціального фонду Міністерства вугільної промисловості, а не Держбюджету.
Також КС вважає, що уряд, видавши постанову, вийшов за межі своїх повноважень і здійснив управління державними об’єктами усупереч законодавству України.