Кабмін виділив Міноборони 227,9 млн. грн.
Уряд надав із нерозподілених коштів Стабілізаційного фонду 227,9 млн. грн. на забезпечення функціонування Збройних сил у 2009 році. Крім того, Кабмін ухвалив перерозподілити 46,9 млн. грн. Стабфонду, що спочатку були призначені на створення, закупівлю і модернізацію озброєнь, військової і спеціальної техніки за державним оборонним замовленням у вітчизняних виробників, і направити їх на забезпечення речовим майном військовослужбовців та задоволення інших невідкладних потреб армії.
Раніше військове відомство заявило про загрозу скорочення боєздатних підрозділів ЗС до 40—50% від оптимального рівня у разі, якщо 2009 року не буде збільшено фінансування армії. Цього року бюджет Міноборони становить 11,6 млрд. грн., 4,2 млрд. грн. з яких виділені зі спеціального фонду, його наповнення здійснюється за рахунок продажу військового майна. Однак, за даними міністерства, як правило, спецфонд не наповнюється більш як на
1 млрд. грн. щороку.
Недавно Президент України заявив, що не підпише бюджет-2010, поки в ньому не буде закладено фінансування армії на належному рівні. А це — на рівні 3% від ВВП. Останніми роками військовим перепадає удвічі менше за необхідний мінімум.
Експерти бачать у такому розподілі благ недалекоглядність влади. Геополітична ситуація змінилася. До НАТО нас уже не кличуть, а події на Кавказі та заяви найближчих сусідів у принципі повинні були сприяти зміцненню власних Збройних сил. До речі, цієї осені в Росії в армію призивають навіть колишніх в’язнів...
Однак, на думку керівника наукових програм Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Сергія Згурця, жоден із претендентів на посаду верховного головнокомандувача не сприймає армію як структуру, що реально йому потрібна. На жаль, кандидати в президенти про захисників батьківщини згадують тільки в передвиборних гаслах.