Незабаром німецьким школярам на перервах безкоштовно роздаватимуть яблука, персики, банани та моркву. Відповідне рішення підтримали всі федеральні землі країни.
Щоб кожний учень у німецькій школі отримав у подарунок яблуко, потрібно витратити загалом близько 38 мільйонів євро, повідомляє Радіо Свобода. Половину цієї суми надає Європейський Союз, решта має надійти з національного бюджету.
Оскільки в Німеччині за освіту відповідають федеральні землі, то саме їм і довелося взяти на себе цей тягар. Днями представництво федеральних земель — Бундесрат — підтримало такий проект. «Програма з безкоштовної роздачі овочів і фруктів у школах дасть змогу привчити дітей до здорової їжі і змінить їхні звички стосовно харчування», — переконана федеральний міністр сільського господарства Німеччини Ільзе Айґнер.
Фахівці наголошують, що такі витрати є інвестицією в поліпшення рівня здоров’я всього населення країни, оскільки звичка правильно (або неправильно) харчуватися формується ще в дитинстві. За розрахунками прихильників цього рішення, внаслідок здорового харчування буде менше хворих, а отже, й навантаження на систему медичного страхування зменшиться. До речі, такі пілотні проекти в деяких німецьких містах засвідчили, що правильне харчування підвищує успішність учнів.
Тим часом наших школярів активно привчають до «штучної» їжі. «Моя донька розповідала, що у шкільному буфеті продають пакетики з «Мівіною». На столі стоїть термос з окропом, яким можна цю локшину «запарити», — розповідає 40-річна киянка Світлана.
Батьки дошкільнят так само скаржаться на те, що малюки недоїдають або вживають неякісні продукти. Нещодавно дитсадки перевіряли фахівці Головного управління у справах захисту прав споживачів КМДА. В одному з них маленьких киян годували продуктами невідомого походження. У день перевірки фахівцям не вдалося знайти документів на курятину, свіжеморожену рибу та яйця, з яких готували дітям обіди. Прострочених продуктів на кухні не побачили, проте знайшли згущене молоко, яке містило пальмову олію замість молока, повідомляє «Обозреватель».