«Луганськвугілля» лихоманить уже не перший рік. За час незалежності України це держпідприємство пережило кілька реорганізацій, але жодна бажаного успіху не принесла. Серед підприємств галузі регіону «Луганськвугілля», як і раніше, посідає останню позицію за обсягами видобування палива. Мінвуглепром розпочинає ще одну спробу структурної реорганізації, котра повинна допомогти підприємству запрацювати на повну потужність. Однак...

 

Про особливості віднімання

До складу «Луганськвугілля» входять 19 структурних підрозділів, серед яких вісім шахт. Але тільки чотири з них зі значними запасами палива, а отже, потенційно прибуткові. Решта — «Лутугінська», «Черкаська», ім. Артема і «Фащевська» — відстаючі, зі складними гірничо-геологічними умовами. Наприклад, середньодобовий обсяг вуглевидобутку на «Фащевській» становить 243 тонни, а на «Черкаської» і того менше — 150 тонн. Загалом втрати від виробничої діяльності чотирьох шахт за перше півріччя перевищили 98 мільйонів гривень. Раніше керівники «Луганськвугілля» тягли ці шахти за рахунок прибутку інших, котрі вважаються опорними. Але це не тільки не змінило ситуацію на краще, а, навпаки, її погіршило.

На забезпечення виробничої діяльності відстаючих шахт спрямовано 514 мільйонів гривень, які могли б піти на розвиток гірських виробок опорних вугільних виробництв. Зрештою, керівники «Луганськвугілля» дійшли висновку, що подальше існування збиткових шахт за рахунок перспективних спричинить зменшення обсягів видобутку, що різко погіршить фінансове становище усіх восьми шахт.

Директори шахт «Лутугінська», «Фащевська», «Черкаська» та ім. Артема запропонували міністру вугільної промисловості України Вікторові Полтавцю або організувати на базі їхніх шахт нове держпідприємство, або приєднати їх до існуючого ДП «Первомайськвугілля». «Глас народу» було почуто. Під час виїзного засідання техради Мінвуглепрому в Луганську вирішили вивести зі складу ДП «Луганськвугілля» найзбитковіші підприємства, передавши їх в управління Мінвуглепрому, яке введе їх до складу новоствореного підприємства «Східвугілля». Чотири прибуткові шахти залишаться під дахом «Луганськвугілля» і нарешті використовуватимуть свій прибуток для розвитку власного виробництва.

Не рубай сук, на якому сидиш

Здавалося б, вихід знайдено. Проте він не задовольнив ані місцеву владу, ані профспілки. На думку глави Лутугінської райдержадміністрації Юрія Гладких, після передачі шахти «Лутугінська» у новостворене ДП «Східвугілля» матеріально-технічне постачання може погіршитися ще більше, що згодом призведе до повної зупинки підприємства. А це, зрозуміло, потягне за собою і соціальною напруженістю, і важкі екологічні наслідки. Шахта знаходиться в межах водозабору, питною водою якого забезпечуються сім населених пунктів. Якщо з «Лутугінською» щось трапиться, 20 тисяч мешканців залишаться без води. На території району сьогодні працює три вуглевидобувних підприємства, серед них і «Лутугінська».

Є й негативний досвід подібної реструктуризації. Йдеться про виведення зі структури «Луганськвугілля» шахти «Білореченська» і передачі її в інші руки. Сьогодні це підприємство має 30 мільйонів гривень заборгованості перед бюджетом і позабюджетними фондами.

Свою незгоду з рішенням Мінвуглепрому висловили і керівники Слов’яносербського району, на території якого розташована шахта «Черкаська». Це підприємство є бюджетоутворюючим у районі і дає робочі місця більш як 850 мешканцям регіону. В останні п’ять років тут проходило будівництво нової лави, і сьогодні воно практично завершене. Залишилося провести технічне оснащення і запустити виробництво. Уведення нової лави дасть змогу збільшити вуглевидобуток уп’ятеро і забезпечити рентабельну роботу шахти. На думку глави Слов’яносербської райдержадміністрації Дмитра Сергєєва, переведення «Черкаської» у структуру ДП «Східвугілля» залишить шахту без джерела фінансування, внаслідок чого нову лаву навряд чи буде введено до ладу.

Невтішні аргументи на користь реорганізації і створюваного «Східвугілля» висловили також керівники області і профспілкові організації гірників. Профспілки, наприклад, образило, що їх просто поставили перед фактом, не запитавши думки. Усі накази Мінвуглепрому, що стосуються соціально-економічних інтересів шахтарів, з ними не були погоджені. А тому в діях відомства профспілки вбачають спробу позбутися тих підприємств, які не є привабливими для потенційного інвестора. Луганські профспілки готові підтримати реорганізацію «Луганськвугілля» тільки в тому разі, якщо одержать техніко-економічне обґрунтування пропонованих змін і гарантії перспективності роботи збиткових шахт, виділюваних у ДП «Східвугілля». Поки що ані технічної документації, ані гарантій їм не дали. Наприклад, за словами голови профкому ПРУП шахти ім. Артема ДП «Луганськвугілля» Юрія Кузнєцова, Мінвуглепром й досі не надав бюджету планованого держпідприємства «Східвугілля», а також даних про квоту на реалізацію його вугілля. А це має принципове значення.

— Сьогодні вугілля в державі можна реалізувати тільки через компанію «Вугілля України», — пояснює Юрій Кузнєцов. — Коли вже йдеться про реорганізацію, те має вже бути квота і на наше підприємство. Але на папері нічого немає. Є тільки усні запевнення. — При тому, що завершити реорганізацію «Луганськвугілля» Міністерство збирається просто-таки в рекордний термін — менш як за півтора місяці — до 1 листопада 2009 року.

Чого бояться і чого хочуть шахтарі

Гірники «Луганськвугілля», а разом з ними і населення чотирьох районів, побоюються, що виділювані у «Східвугілля» збиткові шахти, котрі є бюджетоутворюючими на своїх територіях, згодом будуть закриті. Люди залишаться без роботи і засобів до існування. Незрозумілим залишається і необхідність такої масштабної реорганізації «Луганськвугілля» у період кризи. Особливо з огляду на той факт, що нерідко проведення всякого роду реорганізацій, реформ у нашій державі зупиняється на півдорові.

У зв’язку з цим Луганський терком Профспілки працівників вугільної промисловості України звернувся до ЦК профспілки з проханням подати позов у суд, щоб призупинити дію наказу Міністерства про реорганізацію ДП «Луганськвугілля», і пропонує свій варіант розв’язання проблеми. Кожна з чотирьох збиткових шахт може вдвічі збільшити навантаження на лаву, якщо їх технічно оснастити. Шахти отримають друге дихання і з мінімальною державною підтримкою зможуть самостійно заробляти собі на хліб.

Поки що не відомо, на чиїй стороні буде правда. Досвід «Донецьквугілля», де подібна ситуація була розв’язана саме шляхом структурної реорганізації державного вугільного підприємства, дає шанс на успіх і «Луганськвугіллю». Щоправда, за однієї умови: якщо головні учасники цього проекту отримають повні гарантії того, що рідна держава не кине їх на півдорозі.

Поки верстався номер

Як стало відомо, Донецький окружний адміністративний суд зупинив дію наказу Міністерства вугільної промисловості про створення державного підприємства «Східвугілля». Підставою для цього, зокрема, є та обставина, що майно окремого підрозділу «Автобаза», котре, за даним наказом, також виділяється з «Луганськвугілля» і входить до «Східвугілля», є внеском підприємства «Луганськвугілля» до Договору про спільну діяльність з ТОВ «Об’єднана вантажо-транспортна компанія» і має правовий режим спільного майна. Розпорядження цим майном повинне здійснюватися тільки за узгодженням співвласників. Суд дійшов висновку, що в разі реорганізації ДП «Луганськвугілля» захист прав ТОВ «Об’єднана вантажо-транспортна компанія», як співвласника майна, стане неможливим.

 

Луганськ.

Фото Вадима ЛЄСНОГО з архіву «Голосу України».