Декілька оптимістичних новин напередодні президентських виборів для аграріїв. Мінагрополітики пропонує уряду ухвалити постанову «Деякі питання державної підтримки базових молочарських сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів». Документ передбачає, що «фінансова підтримка в частині придбання двадцяти молоковозів базовим молочарським кооперативам надається у розмірі 100 відсотків вартості». Щоправда, про те, хто і як обирав наведені у відповідному переліку зразкові кооперативи, залишається загадкою для загалу.

Іще одна оптимістична інформація: Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко обіцяє роздавати по 750 гривень за кожен гектар посівів цукрових буряків. Втім, ця добра новина стосується передусім не середньостатистичних господарств, а шести—семи потужних компаній, які контролюють більше половини посівів цукрових буряків у країні. Вони й покладуть кругленьку суму до кишень, примножуючи свої прибутки.

Усім іншим, менш успішним, втіхою може стати урядова постанова 

№ 953 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань фінансової підтримки підприємств агропромислового комплексу». Відповідно до документа, на грошову підтримку можуть тепер розраховувати і ті сільгоспформування, «які більше ніж півроку мають заборгованість із сплати податків і зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів та державних цільових фондів». Зокрема, фермери навіть за наявності боргів зможуть розраховувати на «фінансову підтримку фермерських господарств». Щоправда, у бюджеті-2009 для фермерів передбачена не надто велика сума — аж 20 мільйонів гривень. Причому 12,1 млн. грн. вже розподілено. Великотоварні господарства, незважаючи на свої борги, зможуть отримати зі спеціального фонду держбюджету кошти на закладення і нагляд за молодими садами, виноградниками та ягідниками (із запланованих на цей рік 453,6 млн. грн. отримувачам вже перераховано 240 млн. 826 тис.) чи державну підтримку на розвиток хмелярства (з 50,4 млн. хмелярам спрямовано 34 млн. 267 тис.). Водночас сільгосппідприємствам для одержання фінансової підтримки через механізм здешевлення кредитів (з передбачених у стабілізаційному фонді 800 мільйонів гривень на рахунок МінАП надійшло менш як 84 млн.) чи дотації на виробництво продукції рослинництва (250 млн. досі залишаються рядком на папері) теж не доведеться надавати довідки про відсутність заборгованості від податкової інспекції та Пенсійного фонду.

Утім, і надалі фінансова підтримка не передбачена господарствам, яких «визнано банкрутами, щодо яких порушено справу про банкрутство та які перебувають у стадії ліквідації, а також у яких виявлено факти незаконного одержання та/або нецільового використання бюджетних коштів».

З офіційними документами знайомилася Галина КВІТКА.