Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 2-й тур. 29 вересня.
Група E. «Фіорентина» (Італія) — «Ліверпуль» (Англія). 2:0. «Дебрецен» (Угорщина) — «Ліон» (Франція). 0:4. «Ліон» — 6 очок, «Фіорентина», «Ліверпуль» — по 3, «Дебрецен» — 0.
Група F. «Рубін» (Росія, Казань) — «Інтер» (Італія, Мілан). 1:1. Казань. 23 670 глядачів. Голи: Домінгес, 11, Станкович, 28. Вилучено Балотеллі, 60.
«Рубін»: Рижиков, Ансалді, Навас, Сємак, Салуквадзе, Домінгес (Касаєв, 86), Бухаров, Рязанцев, Нобоа, Караденіз, Шаронов.
«Інтер»: Жуліо Сезар, Г. Дзанетті, Станкович, Лусіо, Ето’О, Майкон, Камбьяссо (Вієйра, 80), Самуель, Ківу, Мансіні (Куарежма, 64), Балотеллі.
«Барселона» (Іспанія) — «Динамо» (Україна, Київ). 2:0. Голи: Мессі, 26, Родрігес, 75.
«Барселона»: Валдес, Алвес, Пуйоль, Піке, Абідаль, Ернандес, Туре (Бускетс, 68), Кейта, Мессі, Інієста (Родрігес, 46), Ібрагімович (Геффрен, 85). Тренер —Госеп Гавардіола.
«Динамо»: Шовковський, Єременко, Хачериді, Алмейда, Маграо (Бетао, 73), Юссуф (Гіоане, 46), Вукоєвич, Гусєв (Нінкович, 86), Шевченко, Ярмоленко, Мілевський. Тренер — Валерій Газзаєв.
Попереджено: Маграо, 37, Алмейду, 55.
Рефері — Бьорн Кейперс (Нідерланди).
Барселона. Стадіон «Камп Ноу». 68 221 глядач. 24 градуси.
Група G. «Рейнджерс» (Шотландія) — «Севілья» (Іспанія). 1:4. «Уніря» (Румунія) — «Штутгарт» (Німеччина). 1:1. «Севілья» — 6, «Штутгарт» — 2, «Уніря», «Рейнджерс» — по 1.
Група H. «Арсенал» (Англія) — «Олімпіакос» (Греція). 2:0. АЗ (Нідерланди) — «Стандард» (Бельгія). 1:1. «Арсенал» — 6, «Олімпіакос» — 3, «Стандард», АЗ —по 1.
Коли ми прилетіли до Барселони, в місцевому аеропорту митники — палкі прихильники мадридського «Реала» та іншої барселонської команди («Еспаньол») — не приховували свого негативного ставлення до «Барси» і прохали передати футболістам «Динамо», щоб ті неодмінно виграли.
Але як це зробити, звісно, не розповіли. Втім, мало хто тепер знає, як здолати чинного переможця Ліги чемпіонів. Наприклад, тренер динамівців Валерій Газзаєв вже після зустрічі сказав нам, що можна, звичайно, було б зіграти вдало (іншими словами, не програти), але за умов фантастичного збігу обставин. Хоча можете не сумніватися, що Валерій Георгійович робив усе, щоб налаштувати підопічних. Намагався донести до них думку, що не варто вважати себе приреченими. Натомість бути пильними і не забувати, з якою грізною силою доведеться їм сперечатися.
Але відомо, що розмови то одне, а жива гра — зовсім інше. Як на мене, наші хвилювалися, ще й як. У декого, можна здогадатися, й коліна тремтіли. І нічого тут не вдієш. Але й зворотний бік у цієї медалі є. Лише в справжніх боях на найвищому рівні гартується характер, шліфується майстерність, здобувається досвід.
— Нинішня «Барселона» створювалася впродовж п’яти років, — зазначив тренер «Динамо». — Натомість наша команда у такому вигляді існує лише кілька місяців. Вона молода і, гадаю, перспективна. Її великі успіхи ще попереду. Скажу, що наш вектор напрямку правильний...
Того, що динамівці підуть одразу вперед, господарі вочевидь не чекали. Тому в дебюті вони навіть дозволили гостям створити кілька небезпечних моментів. Але ті, хоч як старалися, тими дарунками не скористалися. Хоча, перший по-справжньому голевий момент у цьому матчі виник на 22-й хвилині біля воріт господарів. Футболісти «Динамо» подали кутовий, м’яч потрапив до Мілевського, той прострелив вздовж воротарського майданчика, але Юссуф чомусь не пробив. Потім м’яч відскочив до Вукоєвича, який ударив, та м’яч пролетів поряд зі стійкою воріт. Через дві хвилини Шевченко зробив відмінну передачу на Гусєва. А той, на жаль, і сам не пробив, і партнерам не віддав м’яча.
Але цей динамівський спалах ніяк не вплинув на «Барсу». Вона, мов досвідчений мисливець, наполегливо підстерігала свою здобич, а потім блискавично завдала підступного удару. Ярмоленко не зміг перехопити передачу на Мессі. А той змістився з лівого флангу в центр і хльостко пробив у нижній правий кут. Шовковський, котрий зреагував на потужний удар, м’яча в руках не втримав.
Після цього, як і очікувалося, ініціативою повністю заволоділи каталонці. Вони методично, по-боксерськи, заганяли киян у глухий кут і завдавали їм ударів. Часом здавалося, що «Барса» діє не на повну потужність. Але і таких витрат ресурсів їй вистачало для того, щоб постійно тримати динамівців у напрузі.
Особливо гаряче біля воріт Шовковського було на першій доданій до стартового тайму хвилині. Невгамовний Мессі вийшов сам на сам з Олександром. Той відбив удар аргентинця. Потім Ібрагімович взявся довести справу до логічного кінця і «ножицями» пререкинув м’яча через нашого воротаря. Однак той якимось незбагненним зусиллям дотягся до нього і все завершилося лише кутовим.
Після перерви господарі продовжували «розминати» Шовковського, котрий з честю виходив із надскладних ситуацій. Треба було щось робити, і Газзаєв замість Юссуфа, відомого руйнівника, випустив Гіоане. Зрозуміти це було неважко, бо вимагалося загострювати гру. Тому на полі з’явився саме румун, котрий якраз здатний створювати загрозу. Але, за великим рахунком, такий захід мало позначився на перебігу подій.
Відносне затишшя тривало недовго, події знову загострилися. І насамперед завдяки тому, що «Барселона» збільшила швидкості. За допомогою довгих і точних передач вона постійно чинила тиск на оборону гостей, котра щоразу не встигала за опонентами. Саме за таких обставин Родрігес забив ефектною дугою другого м’яча в нижній кут.
На післяматчевій прес-конференції Валерій Газзаєв похвалив Олександра Шовковського за відмінну гру. Справді, досвідчений воротар багато виручав команду. Також було сказано багато захоплених слів про «Барсу». Зокрема, про фантастичне поєднання високої індивідуальної майстерності з відлагодженними командними діями. Зіграність у цього ансамблю вражаюча.
— Чи знаєте, як зупинити Мессі?
— Над цією проблемою ламає голову весь футбольний світ. І нам це поки що також не до снаги.
А завершив динамівський наставнеик своє спілкування з пресою словами: «Ми намагалися грати на контратаках. Нам це інколи вдавалося. Але, на жаль, реалізація залишала бажати кращого. Що ж, працюватимемо над помилками, над підвищенням рівня індивідуальних і командних дій. Одне слово, на місці не стоятимемо.
І насамкінець надаємо слово тренеру господарів Госепу Гвардіолі:
— Статистика свідчить, що перемогти два рази поспіль у Лізі чемпіонів практично неможливо. У нас сьогодні були проблеми, тому що ми не дуже добре атакували. Але здорово, що у відмінній формі Гаві і Пуйоль. Вони нам дуже допомогли. Стосовно «Динамо», щиро кажу, що це дуже хороша команда. Кияни набрали три очки, і їхні шанси на вихід з групи досить серйозні...
Барселона—Київ.
На знімку: момент матчу на «Камп Ноу». У боротьбі за м’яч динамівець Олег Гусєв і Жерар Піке.
Фото Володимира КОТЛЕНКА.
Дякуємо керівництву ФК «Динамо» за допомогу в підготовці цього репортажу.