Стверджує віце-прем’єр-міністр України Іван Васюник
— Якби я не був упевнений, що Євро-2012 в Україні відбудеться, то не займався б цим проектом, — заявив він у понеділок на прес-конференції в Києві. — Я впевнений, що Євро-2012 в історії всіх чемпіонатів за своєю якістю, гостинністю, загальною атмосферою стане одним із кращих, якщо не найкращим чемпіонатом.
10 грудня на Мадері відбудеться засідання виконкому УЄФА, де буде винесено остаточний вердикт стосовно кількості міст України, в яких проходитиме Чемпіонат Європи з футболу, і його фіналу в Києві. За словами віце-прем’єра, експерти УЄФА позитивно оцінюють прогрес, якого Україна досягла за останні чотири місяці. По суті, залишається кілька об’єктів, які ще викликають занепокоєння ревізорів з огляду на їх своєчасне завершення. Насамперед це будівництво нових терміналів в аеропортах Донецька і Львова, і львівського стадіону. Залишаються проблеми з дорогами й готелями. Уряд веде переговори з комерційними банками про надання кредитів під ці проекти.
— На цей момент ми можемо твердо сказати, що фінансування державної цільової програми підготовки України до Євро-2012 не є проблемою, яка може затримати цей процес, — каже Іван Васюник.
За його словами, урядом і Національним банком відпрацьовано і з наступного тижня вже буде запущено окремий спеціальний механізм одержання фінансових ресурсів для фінансування об’єктів Євро-2012 через випуск облігацій внутрішньої державної позики. Мовляв, у цьому процесі буде задіяно низку комерційних банків, а аукціон з продажу облігацій проведуть уже наступного тижня. Ці цінні папери будуть використані винятково для будівництва об’єктів, пов’язаних з підготовкою до чемпіонату.
— Ця схема фінансування за жодних умов негативно не вплине на макроекономічну стабільність курсу національної валюти, — підсумував віце-прем’єр-міністр.
Однак раніше Федерація роботодавців України повідомляла про те, що постановою Кабміну «Укравтодору» дозволено розплачуватися облігаціями з підрядниками за виконання робіт, пов’язаних із проектом Євро-2012. Мовляв, підрядникам винні великі суми вже зараз, а погасити ці облігації вони зможуть лише в 2012 році. Ця заява ФРУ тоді пролунала у зв’язку із заборгованістю у зарплаті, яку з об’єктивних причин не можуть виплатити роботодавці.