Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час робочої поїздки по Хмельниччині на зустріч із громадянами Кам’янця-Подільського спізнився. По дорозі на південь, у старовинне місто, високого гостя зупинили в Дунаївцях. «Люди вийшли на дорогу і звернулися до мене з проханням закрити шкідливе виробництво, — повідомив Володимир Литвин кам’янчанам. — Я не міг їх не вислухати і робитиму все, щоб їм допомогти».

 

Майже півтисячний гурт, який зібрався на майдані біля міського Будинку культури, загудів: таке спізнення викликало лише загальне схвалення та налаштувало на довірливий діалог. Хтось із жінок пожалкував, що не встигли повідомити всім знайомим про зустріч із Головою Верховної Ради.

Володимир Литвин зізнався, що його позиція у вищому ешелоні влади сьогодні вельми незручна, бо він заважає реалізації чиїхось планів. «Складається враження, що українська влада починає працювати тільки в п’ятницю о 21.30, коли іде на ток-шоу.

Присутні на зустрічі літні люди кілька разів просили Голову Верховної Ради України «примусити народних депутатів працювати», хтось пропонував відібрати в них мобільні телефони, поставити турнікети, не випускати їх з Ради, доки не візьмуться за справу. «Я вже заявив, що зарплата за згаяний робочий час депутатам не виплачуватиметься, — повідомив Володимир Литвин. — У мене на них лише такі методи впливу та ще — прохання-вмовляння. Я в Раді не як директор заводу, як колись був староста в класі. Владою ж сьогодні є українські олігархи з їх охоронцями, масажистами».

Присутні спочатку поставили декілька риторичних запитань: чи можна вижити на пенсію в 600 гривень на місяць, чому не діє закон про захист дітей війни, навіщо піднімати комунальні тарифи, які й так необґрунтовано високі. Володимир Литвин повідомив про те, що він уже зробив для захисту найбільш вразливих верств населення. «Моя позиція така: поріг пенсії має бути не вищим за 10 тисяч гривень, а різницю можна використати для поліпшення життєвого становища найбідніших пенсіонерів. Але Конституційний Суд надіслав мені своє рішення: не маємо права погіршувати соціальне забезпечення. Питається: кого? «Богообраних»! А всім іншим — можна?!»

Щодо зростання комунальних тарифів, то Володимир Литвин вважає: їх «накручують» ті, хто приватизував «рубильник» або ж «трубу», а тому всі стратегічні об’єкти слід повернути у власність держави чи громад. Почувши, що в Кам’янці склалася схожа ситуація, адже постачання тепла, води опинилося в руках закритого акціонерного товариства, яким керують аж із Києва, Володимир Михайлович пообіцяв вивчити це питання, а також висловив думку, що тарифи мають бути середні по всій країні. ПДВ, який додається до тарифу, слід відмінити, це нарахування кожен громадянин уже й так сплатив зі своєї зарплати.

Люди цікавилися резонансними подіями: приватизацією Одеського припортового заводу, запитували: яка зарплата в голови Нацбанку, чому в багатьох випадках не можна добитися виплати вкладів, хоч термін депозиту закінчився. На це Володимир Литвин зауважив, що сьогодні уряд, спрямувавши понад сто мільярдів для стабілізації банківської сфери, рятує не простих вкладників, а банкірів, створюючи їм дедалі кращі умови. Що стосується «видач тисячі», то Голова Верховної Ради відкрив очі людям: на ощадних книжках радянського зразка накопичилося в перерахунку на долари до 130 мільярдів, а бюджет України на 2010 рік — це лише 280 мільярдів гривень. Однак, на його думку, треба повертати гроші тим, хто вже не може чекати, іншим же запропонувати «взаємозалік» — зарахувати борг перед ними за навчання дітей у вищих закладах, за лікування, в рахунок платежів за комунальні послуги тощо.

Багато проблем в Україні були б не такими болючими, впевнений Володимир Литвин, якби не конфронтація на всіх рівнях влади. «Ганьбою для країни є стосунки Президента і прем’єра. Державні адміністрації треба замінити на виконкоми, тоді в областях не буде кому вести владні війни». Голова Верховної Ради не поділяє позиції Прем’єр-міністра про те, що бюджет можна ввести й постановою Кабміну. «Він повинен бути прозорим. І щоб Кабмін не регулював його, вносячи зміни до законів, по суті припиняючи фінансування з бюджету вже чинних положень».

Кам’янчани попросили Володимира Михайловича докластися до того, щоб місту виділили кошти на будівництво об’їзної дороги, що дозволить зберегти національні архітектурні цінності. «Сприяв Кам’янцю з виділенням коштів на реставрацію, не стоятиму осторонь і тепер. До речі, об’їзну в місті Дунаївці почали будувати за моєї участі у вирішенні питання».

Люди говорили про занепад духовності, масове пияцтво, деградацію. Чому держава нічого не робить, щоб зупинити ці негативні процеси, які вбивають народ? Володимир Литвин відповів на це так: «Я завжди заявляв, що у нас одна українська національна ідея — захистити народ: від безробіття, безгрошів’я, деградації».

Фото автора.

***

Учора і сьогодні Голова Верховної Ради України Володимир Литвин здійснює робочу поїздку в Придунав’я. Він відвідає Ізмаїл, Болград, Кілію. Плануються зустрічі Володимира Литвина в трудових колективах, відвідування навчальних закладів, знайомство з роботою глибоководного суднового ходу Дунай—Чорне море. Володимир Литвин також зустрінеться з активом Народної партії південних районів Одеської області.

Докладно про робочу поїздку глави парламенту читайте в наступному номері «Голосу України».

В’ячеслав ВОРОНКОВ.